13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialReamenajarea unei băi cu duș turcesc

Reamenajarea unei băi cu duș turcesc

Baia este încăperea dintr-o locuință care este supusă în cel mai înalt grad procesului de degradare. Condițiile de umezeală specifice, conduc în timp la deteriorarea finisajelor și a instalațiilor.

Procesul se accentuează considerabil atunci când baia are un perete exterior sau nu posedă un sistem de ventilație care să funcționeze normal. De asemenea, trecerea timpului duce la demodarea finisajelor. Într-o asemenea situație nu se poate opera cu jumătăți de măsură atunci când se decide renovarea băii. Reamenajarea trebuie să fie una radicală, care să includă toate elementele: instalații, obiecte sanitare, termo și hidroizolații și finisajele din plăci ceramice. Ignorarea sau lăsarea conștientă deoparte a unui singur element poate să conducă în timp la consecințe dezastruoase pentru întregul ansamblu. De aceea se recomandă o planificare atentă a lucrărilor și o alocare suficientă de resurse financiare, astfel încât toate elementele băii se fie cuprinse în procesul de înnoire.

Cazul pe care îl vom prezenta în continuare este concludent pentru situația generală prezentată mai sus. Este vorba de o baie a unui apartament de 90 mp, care, de la darea în folosință, în urmă cu 75 de ani, nu a cunoscut decât intervenții minore asupra instalațiilor.

Pe lângă toate categoriile de probleme enumerate deja, s-a mai adăugat și cea clasică pentru băi, lipsa spațiului. Toți acești factori defineau starea în care se găsea sala de baie la debutul lucrărilor.

Prima măsură cuprinsă în planul de renovare a fost găsirea unei soluții pentru problema ridicată de spațiul redus. Suplimentarea acestuia a fost imposibilă din cauza structurii de rezistență a imobilului. În aceste condiții, sporirea funcționalității s-a făcut prin redispunerea corpurilor sanitare în cei 3,5 mp disponibili. Cea mai importantă măsură a constat în eliminarea căzii de baie. Inițial, ea era montată pe peretele stâng-longitudinal, imediat lângă ușa de acces, lucru ce afecta serios funcționalitatea spațiului. Proprietarii au renunțat la soluția căzii și au decis construirea unui duș turcesc, soluție care a reglat satisfăcător funcționalitatea spațiului, a redus cheltuielile, dar a și personalizat încăperea. Practic, la 0,8 m de peretele posterior al băii a fost construit un perete cu înălțimea de 1,4 m care izolează zona de îmbăiere.

La debutul lucrărilor au fost eliminate toate finisajele vechi de pe pereți și pardoseală împreună cu obiectele sanitare. Pardoseala a fost curățată până la stratul din beton al planșeului, după care a fost turnată șapă din ciment și nisip cu grosimea de 8 cm.

Pereții au fost tencuiți pe întreaga lor suprafață deoarece, ulterior, au fost placați în totalitate cu faianță. Pe tavan a fost construit un planșeu fals din profile metalice și plăci din gips-carton rezistent la umezeală care are rol fono-izolant. În același sens a fost înlocuită și fereastra.

Instalațiile de apă caldă și apă rece au fost construite cu conducte din polipropilenă, care, după ce au fost trecute printr-un strat de material izolant, au fost montate în șanțuri săpate în pereți și pe pardoseală. Pentru instalația de scurgere au fost folosite țevi din PVC. Toate acestea au fost astupate în procesul de tencuire a pereților și de turnare a șapei.

 

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă