14.1 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialReacţii: bucurie în America, tăcere în ţările arabe

Reacţii: bucurie în America, tăcere în ţările arabe

Anunţul oficial al morţii lui Osama bin Laden a fost făcut de preşedintele american Barack Obama (ce-i drept, la câteva minute după ce Keith Urbahn, un colaborator al fostului ministru al apărării Donald Rumsfeld, afirmase pe Twitter că o sursă sigură i-ar fi zis că bin Laden a fost omorât). „S-a făcut dreptate”, a declarat Obama, şi la scurt timp după cuvintele sale, mii de americani s-au adunat în Washington, în faţa Casei Albe, şi în New York, în Times Square şi la Ground Zero, locul în care până pe 11 septembrie 2001 se înălţau cei doi zgârienori doborâţi de avioanele pilotate de teroriştii Al Qaida.

Până în zorii zilei, locuitorii celor două oraşe – printre care foarte mulţi tineri – au sărbătorit împreună, scandând „USA, USA!” şi cântând imnul naţional. De asemenea, aproape toate organizaţiile musulmane din America au salutat ştirea.

Hamas condamnă uciderea lui bin Laden

Lideri din întreaga lume, din Australia până în Rusia, au felicitat Statele Unite pentru uciderea celui mai căutat terorist; singura voce disonantă din acest cor a fost cea a prim-ministrului palestinian din Fâşia Gaza, Ismail Haniyeh, care a afirmat că Statele Unite duc o politică bazată pe „opresiune şi vărsarea de sânge arab şi musulman”. Haniyeh, membru al partidului Hamas, socotit de Statele Unite drept organizaţie teroristă, a adăugat că Hamas condamnă „asasinarea unui războinic arab sfânt”.

Şefii de stat din Orientul Mijlociu şi celelalte state cu populaţie majoritar musulmană au preferat să nu comenteze moartea lui Osama bin Laden. Pe de o parte, forţele de ordine şi serviciile secrete din aceste ţări au participat la războiul împotriva Al Qaida, şi această lovitură primită de organizaţia teroristă este, pentru ei, un succes; pe de altă parte, pentru unele părţi ale populaţiei, Osama bin Laden este un erou al luptei împotriva „necredincioşilor americani” – şi deci cuvintele trebuiesc alese cu grijă, pentru a nu inflama opinia publică. Posturile de televiziune din aceste ţări au fost de asemenea extrem de reţinute.

Un mesaj mult mai clar a fost cel al fostului guvernator al statului Arkansas, republicanul Mike Huckabee, un potenţial candidat la preşedinţie, care a declarat, simplu: „Bun venit în iad, bin Laden”.

Cele mai citite

Când se prăbușește șandramaua useristă nășită de rețea?

Cuvintele “stație”, “rețea”, “releu” fac parte din limbajul codat al sistemului de intelligence, decapitat - din păcate, doar temporar - zilele acestea, prin inculparea...

Când se prăbușește șandramaua useristă nășită de rețea?

Cuvintele “stație”, “rețea”, “releu” fac parte din limbajul codat al sistemului de intelligence, decapitat - din păcate, doar temporar - zilele acestea, prin inculparea...

BEC anunță că statisticile privind prezenţa la vot în data de 9 iunie vor fi prezentate în timp real

Biroul Electoral Central(BEC) pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024...
Ultima oră
Pe aceeași temă