15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialReacția Rusiei după reluarea luptelor în estul Ucrainei

Reacția Rusiei după reluarea luptelor în estul Ucrainei

Rusia este "extrem de preocupată" de intensificarea luptelor în estul Ucrainei, ceea ce l-a determinat pe preşedintele rus Vladimir Putin să-i trimită o scrisoare omologului său ucrainean Petro Poroşenko în care îi propune retragerea armelor grele de pe front, relatează Mediafax.

"Suntem extrem de preocupaţi de evoluția situației. Bombardamentele asupra cartierelor de locuințe din Donețk s-au reluat, din nou mor oameni", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"În ultimele zile, Rusia a făcut constant eforturi de mediere pentru reglementarea conflictului", a afirmat Dmitri Peskov

Astfel, în cursul nopţii de joi spre vineri, Putin i-a trimis o scrisoare lui Poroşenko în care îi propune "un plan concret pentru retragerea artileriei grele" de pe front, potrivit Kremlinului.

"Din păcate, partea ucraineană a respins acest plan, fără să propună altceva în loc. În plus, luptele au reînceput", a continuat Peskov.

Rusia dezminte că a furnizat arme şi combatanţi rebeliunii proruse din estul Ucrainei şi că a mobilizat trupe în această regiune, dar îşi asumă un rol de mediator în conflict.

"Partea rusă este pregătită să facă uz de influenţa sa asupra rebelilor pentru a-i convinge să accepte o astfel de opţiune cu scopul de a evita producerea de victime civile", a adăugat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Lupte dintre rebelii proruşi şi armata ucraineană s-au intensificat în cursul acestei săptămâni în estul Ucrainei, provocând moartea a cel puţin zece pesoane şi generând temeri de revenire la o confruntare generalizată pe toată linia frontului, aşa cum s-a întâmplat în vara lui 2014.

Cele mai citite

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...

Dacă nu la fotbal, la tenis de masă! Elizabeta Samara câștigă Liga Campionilor

Jucătoarea română de tenis de masă Elizabeta Samara a reușit să obțină pentru a cincea oară în carieră titlul în Liga Campionilor europeni și...
Ultima oră
Pe aceeași temă