Fostul președinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Miron Cozma, susține că trimiterea în judecată în dosarul Mineriadei este „incorectă”, „un abuz, o găselniță, o mizerie judiciară”, potrivit Agerpres.
„E incorectă (trimiterea în judecată — n.r.), e un abuz, e o găselniță, o mizerie judiciară inventată de ei. (…) CEDO mi-a instituit calitatea de victimă pentru iunie 1990, nu Procuratura Militară sau alte instanțe românești. Eu am cerut la CEDO un euro (ca despăgubire — n.r.), nu puteam cere mai mulți bani, pentru că eu am demnitate și moralitate. Nu puteam să cer bani pentru sânge", a Miron Cozma, pentru Agerpres.
„Am fost trimis în judecată pentru vătămare corporală, în condițiile în care minerii nu erau în București pe 13 iunie cu mine, și pentru stres psihic, adică am stresat pe unii. S-au uitat la televizor și au văzut urât. Când m-au văzut pe mine s-au stresat'', a mai spus Miron Cozma.
Cozma a spus că se va prezenta la proces, unde va fi apărat de doi avocați de prestigiu. În plus, el consideră că prezența sa la proces reprezintă și o obligație morală față de minerii din Valea Jiului, pentru a se afla adevărul despre evenimentele din iunie 1990.
„Eu am o obligație morală față de mineri, copiii și copiii copiilor lor (…) de a afla adevărul și de a se vedea foarte clar că minerii nu au omorât pe nimeni, nu au bătut pe nimeni", a mai afirmat el.
Marți, la 27 de ani de la Mineriadă, Parchetul General urmează să anunțe trimiterea în judecată a dosarului în care Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican-Voiculescu, Nicolae Dumitru, Corneliu Diamandescu, Mihai Chițac și Mugurel Florescu sunt acuzați că ar fi decis, pe 13 iunie 1990, organizarea unei deplasări la București a unui număr de peste 10.000 de mineri din Valea Jiului, care au continuat atacurile din Piața Universității asupra populației civile, provocând vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane. Parchetul General a redeschis ancheta în dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990 acum doi ani.
Fostul președinte Ion Iliescu a fost pus sub acuzare din luna octombrie 2015 pentru infracțiuni contra umanității, constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității. Tot în acest dosar sunt cercetați amiralul în rezervă Emil „Cico" Dumitrescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Cazimir Ionescu, fost vicepreședinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma, fostul premier Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu. Procurorii militari îl acuză pe Ion Iliescu că, în calitate de președinte al CPUN, ar fi decis reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității prin declanșarea unui atac asupra populației civile în iunie 1990, urmat de aducerea minerilor din Valea Jiului în Capitală.
Potrivit ordonanței întocmite de Parchetul Militar, inițial, Ion Iliescu a fost cercetat pentru trei infracțiuni: propagandă pentru război, genocid (săvârșit prin: uciderea membrilor colectivității sau grupului, vătămarea gravă a integrității fizice sau mintale a colectivității sau grupului, supunerea colectivității sau grupului la condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică) și tratamente neomenoase prin dislocare sau lipsire de libertate fără temei legal.