Bugetul alocat culturii pe anul 2007 va fi de 723 milioane 763 de mii lei, „semnificativ majorat”, considera ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, fata de anul trecut, cand s-au alocat de la bugetul de stat circa 588 milioane lei. Pe langa aceasta suma, cultura se va putea sprijini la anul si pe un imprumut la Consiliul Europei pentru Dezvoltare, in valoare de 250 milioane de euro, si pe rezerve de la bugetul de stat.
Bugetul a fost aprobat de Guvern saptamana trecuta si a fost discutat la comisiile pentru cultura, arta si mass-media din Parlament. Ministerul Culturii si Cultelor a facut o schema pentru a sti in linii mari ce domenii favorizeaza la anul, alocand din banii de la buget o suma aproximativa pentru fiecare. Astfel, cei mai multi bani ii va primi reabilitarea Salii Palatului – minim 49 milioane lei, cu 19 milioane mai mult decat Programul „Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007”, considerat cel mai important proiect cultural organizat in Romania. O alta prioritate o constituie Programul national de reabilitare a asezamintelor culturale si institutiilor culturale din mediul rural, pentru care vor fi alocate, separat de buget, 100 milioane de euro.
Minim 30 de milioane primeste editia a XVIII-a a Festivalului International „George Enescu” si 10 milioane de lei promovarea creatiei contemporane in Europa (suma ce ar putea fi suplimentata, spune ministrul, daca proiectele sunt interesante, cu alte 2 milioane). Programele culturale propuse de ambasadele Romaniei in strainatate primesc minim 3,5 milioane lei. Daca pentru Sala Palatului MCC se va implica cu cel putin 49 milioane de lei, pentru restaurarea celor circa 24.000 de monumente istorice din tara MCC nu va da decat cel putin 20 de milioane RON. Biblioteca Nationala nu e inclusa pe lista mai sus citata. Ea va primi insa din imprumutul extern mentionat mai sus suma de 80 de milioane de euro.
20 milioane de lei pentru productia de film din acest an
Ministrul Culturii si Cultelor l-a prezentat si pe noul director al Centrului National al Cinematografiei, Eugen Serbanescu. In legatura cu numirea acestuia, Adrian Iorgulescu a negat ca ea
s-ar fi facut pe criterii politice, ci in urma concursului. Numind filmul „un vector de spiritualitate foarte important”, remarcand si „diversitatea spiritualitatii” din cultura europeana a momentului, Eugen Serbanescu a spus ca suma totala pusa la bataie la concursul de proiecte cinematografice, aflat in desfasurare – si singurul care se desfasoara in acest an, din pricina intarzierilor discutarii si votarii Legii cinematografiei – este de 20 milioane de lei. Suma ar permite realizarea a 16-17 lungmetraje. Cel care se va situa primul in urma concursului va primi toata suma solicitata (nu mai mult insa de 50% din bugetul total al filmului), restul castigatorilor trebuind sa se supuna procentului de ierarhizare.