19 C
București
vineri, 11 octombrie 2024
AcasăSpecialRăzboiul păşunilor

Războiul păşunilor

Sătenii din Giuleşti, Recea, Ocna Şugatag şi Baia Sprie vor subvenţiile europene acordate celor care folosesc păşunile.

În plină criză economică, subvenţiile europene pentru păşuni au accentuat tensiunile din satele maramureşene. În Giuleşti, Recea, Ocna Şugatag sau Baia Sprie, oamenii au reclamat că interesele administraţiilor locale i-au lăsat pe crescătorii de animale „cu ochii-n soare”, iar la Moisei, aşezare situată la limita cu Bistriţa, a fost nevoie să vină prefecţii celor două judeţe să arbitreze conflictul. Starea de tensiune este generată de faptul că în această perioadă „se fac jocurile” pentru subvenţiile acordate pentru păşuni, care ajung până la 400 de euro pe hectar, iar persoane care n-au nici o legătură cu creşterea animalelor sau care nu au dreptul de a le obţine se suprapun peste cererile localnicilor. De exemplu, săptămâna trecută, giuleştenii s-au dus peste prefectul de Maramureş, Sandu Pocol, să protesteze împotriva modului în care autoritatea locală a repartizat păşunea comunală.

Repartizare ciudată

Localnicii au reclamat că repartizarea s-a făcut fără să se ţină cont de contractele încheiate şi că unii crescători de animale în gospodării „au primit păşune mai puţină sau chiar deloc”. La faţa locului, o comisie a autorităţii judeţene a constatat că oamenii aveau dreptate. „Am constatat, împreună cu subprefectul Dorin Buda, că repartizarea suprafeţelor de păşune comunală pentru proprietarii de animale nu s-a efectuat în mod transparent şi că unii dintre aceştia nu au primit suprafeţe, deşi erau îndreptăţiţi prin lege, iar altora li s-a diminuat în mod nejustificat suprafaţa atribuită prin contract”, a recunoscut prefectul Pocol. Prefectul a dispus ca păşunea din Giuleşti să fie reîmpărţită în funcţie de numărul de animale din gospodării. La sfârşitul săptămânii, prefectul Pocol şi prefectul de Bistriţa-Năsăud, Cristian Florian, s-au întâlnit cu primarii comunelor Moisei (Maramureş), respectiv Telciu şi Romuli (Bistriţa-Năsăud) pentru a media neînţelegerile legate de delimitarea păşunilor din zona Muntelui Bătrâna.

Dispute pentru Muntele Bătrâna

„Arbitrii” au decis că păşunile montane dintre Moisei şi Romuli aparţin bistriţenilor, însă cele dintre Moisei şi Telciu au o situaţie incertă, pentru că este aşteptat verdictul instanţei de judecată. Până atunci însă, pen­­tru a nu fi pierdute definitv subvenţiile, a fost încheiat un  pact conform căruia „toţi crescătorii de animale de la limita celor două judeţe să poată concesiona suprafeţe de păşuni mon­­tane”. Pentru că păşunile de pe Muntele Bătrâna sunt ad­­ministrate de bistriţeni, cres­­cătorii de animale din comuna maramureşeană vor primi drep­­tul să închirieze aproximativ 160 hectare de păşune montană.

Cele mai citite

Categoria Fugi d-acia

Ion Iliescu, fost președinte al României despre celebrul lui zâmbet: „Am un zâmbet de Dacie”. Source link

Principele Radu al României este în vizită în Polonia

În zilele de joi, 10 octombrie, și vineri, 11 octombrie 2024, Alteța Sa Regală Principele Radu se află într-o vizită în Republica Polonă, în...

Categoria Fugi d-acia

Ion Iliescu, fost președinte al României despre celebrul lui zâmbet: „Am un zâmbet de Dacie”. Source link
Ultima oră
Pe aceeași temă