6.8 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSpecialRăzboiul cibernetic. Rușii încearcă să altereze alegerile prezidențiale din SUA

Războiul cibernetic. Rușii încearcă să altereze alegerile prezidențiale din SUA

România a primit sarcina din partea NATO să pună la punct o unitate de luptă cibernetică al cărei scop este apărararea Ucrainei de atacurile rusești. Dacă însă rușii vor reuși să ducă la bun sfârșit atacurile repetate din ultima vreme asupra structurilor politice americane, e timpul să ne facem griji pentru integritatea sistemelor informatice ale democrațiilor în Europa, inclusiv în România.

La sfârșitul săptămânii trecute, agenția Reuters a dezvăluit în exclusivitate că după cele două atacuri cibernetice asupra Comitetului Național Democrat din luna iunie, în urma cărora hackerii au sustras 20.000 de e-mailuri pe care le-au făcut publice, recent a avut loc și un al treilea atac asupra Comitetului Democrat de Campanie pentru Congres (DCCC), structura care administrează strângerile de fonduri pentru campania electorală a candidaților democrați la un fotoliu în Congres.

Timp de cinci zile hackerii au sustras nu numai date despre alegătorii și contributorii la campania democrată dar și modelele analitice pe care democrații le utilizează pentru a măsura și evalua evoluțiile și tendințele electoratului. Practic, de la strategiile de strângere de fonduri la programele de analiză politică, toate datele DCCC au ajuns la Moscova, pentru că FBI nu are nici o îndoială că în spatele atacurilor unitățile de spionaj ale serviciilor de informații rusești, FSB și GRU, care lucrează direct sub comanda Kremlinului. Cu toate că originea atacurilor a fost identificată, Casa Albă ezită încă să acuze în mod oficial Rusia din motive politice, dar acest lucru nu înseamnă că serviciile de securitate americane nu sunt în alertă și nu caută mijloace de ripostă.

Tot la sfârșitul săptămânii trecute, Rusia a acuzat principala agenție americană de spionaj cibernetic, NSA, că a pătruns în sistemele de stat rusești. Potrivit șefului CIA, John O. Brennan,citat de New York Times, aceste acțiuni ale NSA se înscriu în „jocul corect al spionilor”: „Noi o facem de ani buni, ei o fac la rândul lor. Ceea ce iese însă din regulile jocului este publicarea documentelor furate și, mai ales, încercarea de a modifica rezultatele alegerilor prezidențiale”. Remarcele lui Brennan au fost făcute la o reuniune a celor mai importanți responsabili din domeniul securității care a avut loc în stațiunea Aspen unde recentele atacuri au declanșat semnale de alarmă privind validitatea sistemului electoral american. „Imaginați-vă, scrie NY Times, un scenariu similar cu cel din 2000 când alegerile prezidențiale au fost extrem de strânse între George W. Bush și Al Gore. Imaginați-vă că în acel moment apare acuzația sau suspiciunea  că o altă țară a încercat să manipuleze sistemul de vot sau de numărătoare a voturilor și este limpede că întreaga legitimitate a procesului electoral și a candidatului devenit câștigător ar fi aruncată în aer”. Ar fi ca și cum președintele Statelor Unite ar fi ales nu de poporul american, ci de Vladimir Putin. Potrivit Directorului Național pentru Informații, James R. Clapper, scenariul este perfect posibil, pentru că „Putin este suficient de paranoic încât să creadă că Statele Unite încearcă să modifice rezultatele alegerilor din Rusia și să încerce să fac același lucru”.

Vestea proastă este că cele mai luminate minți ale serviciilor americane de informații nu au convenit încă o modalitate de a riposta. Unii au scrupule morale, alții politice, alții se tem să nu declanșeze un război cibernetic deschis cu rușii. Până se vor fi lămurit, Putin ar putea obține ceea ce dorește și anume să saboteze campania lui Hillary Clinton. Deja e-mailurile furate în iunie și publicate de Wikileaks au creat tensiuni între adepții lui Hillary și cei ai lui Bernie Sanders la Convenția de săptămâna trecută și au forțat demisia președintei Comitetului Național Democrat. Dacă rușii sunt lăsați să acționeze în continuare nestingheriți, cine știe ce dezastre vor mai provoca până în noiembrie la alegeri.

Și dacă acțiunile Kremlinului de distorsionare a procesului democratic vor reuși în America, atunci statele europene, inclusiv România, vor trebui să ia măsuri de apărare cibernetică a sistemelor democratice pentru că nimic nu i-ar plăcea lui Putin mai mult decât să transforme democrația occidentală într-un joc de păpuși rusești. 

Cele mai citite

Un avion TAROM a fost lovit de trăsnet. Niciun om nu a fost rănit

Un avion al Companiei TAROM cu pasageri la bord, care urma să realizeze un zbor București - Chișinău, a fost lovit de trăsnet. Accidentul s-a...

Descoperă covoraşele profesionale moderne şi eficiente pentru dotarea spaţiului tău!

De amenajarea unui spaţiu şi de tipul de design interior şi exterior pentru care se optează, depinde impactul pe care imaginea de ansamblu îl...

Transformând problemele în oportunități – 5 abordări proactive pentru a deveni un manager mai bun

În lumea complexă și dinamică a managementului, abilitățile de leadership și capacitatea de a gestiona o echipă de angajați sunt cruciale pentru succesul organizației....
Ultima oră
Pe aceeași temă