19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialRăzboi Rece între Obama și Putin

Război Rece între Obama și Putin

Preşedintele american, Barack Obama, a acuzat Rusia că reînvie „tacticile sumbre“ din trecut, în tentativa de a-şi menţine influenţa asupra Ucrainei, în timp ce liderii mondiali reuniţi la Bruxelles la Summitul G7 au acuzat, la rândul lor, acţiunile Moscovei, cerându-i să oprească violenţa separatiştilor şi fluxul armelor şi al paramilitarilor ce vin din Rusia în estul ucrainean. Liderii G7 i-au cerut lui Putin să aibă o întrevedere cu noul preşedinte de la Kiev.

Reuniţi într-un summit G7 (clubul celor mai dezvoltate ţări), liderii occidentali au continuat să facă presiuni asupra Rusiei pentru a dezamorsa situaţia din estul Ucrainei şi, în cadrul unui dineu la Bruxelles, au reafirmat unitatea punctelor lor de vedere. Preşedintele american şi cancelarul german au avertizat cu noi sancţiuni, și mai severe, împotriva Rusiei dacă situaţia din Ucraina nu se reglementează, având în vedere alegerea noului preşedinte ucrainean.

Grupul celor 7 s-a reunit miercuri la Bruxelles, pentru două zile, liderii europeni avertizând: „Suntem pregătiţi să intensificăm sancţiunile şi măsurile restrictive importante pentru a impune costuri suplimentare Rusiei dacă evenimentele o vor cere“. Accentul a fost pus pe capitalizarea victoriei zdrobitoare a lui Petro Poroşenko pentru încurajarea negocierilor directe cu Rusia. Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a declarat: „Considerăm că avem posibilităţi diplomatice şi politice pentru a vedea dacă Rusia este gata să se angajeze mai mult şi să oprească destabilizarea Ucrainei“. Obama s-a întâlnit cu Poroşenko pentru prima oară miercuri, la Varşovia, înainte de a pleca spre Bruxelles. După fermitatea afişată la Summitul G7 asupra crizei din Ucraina, liderii occidentali au început joi să-i ceară explicații direct lui Vladimir Putin, pentru prima oară de la anexarea Crimeii de către Rusia. Majoritatea urmau să se întâlnească seara la Paris, înaintea deplasării în Normandia pentru ceremoniile comemorării Debarcării Aliaţilor în iunie 1944, unde este aşteptat şi preşedintele rus.

Ucraina a dominat discuțiile de la dineul din Bruxelles, iar liderii occidentali i-au cerut lui Vladimir Putin să acţioneze cu adevărat pentru rezolvarea tensiunilor din Ucraina şi să coopereze cu noul preşedinte Petro Poroşenko, cu care liderul de la Kremlin nu a exclus o întâlnire, vineri, în Franţa. „Anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia şi acţiunile de destabilizare a estului Ucrainei sunt inacceptabile şi trebuie să înceteze“ – au cerut liderii G7 într-o declaraţie comună. Au cerut din nou Moscovei să-şi retragă trupele masate în apropierea frontierei ucrainene, să oprească fluxul armelor şi al militanţilor separatişti spre Ucraina şi să-şi folosească influenţa pe lângă separatişti pentru ca aceştia să depună armele. Dacă tensiunea nu scade, „suntem gata să intensificăm sancţiunile-ţintă şi să instituim sancţiuni suplimentare pentru a impune noi costuri Rusiei“.

Problema-cheie pentru G7 este de a şti dacă în realitate Rusia face destul pentru calmarea luptelor din estul Ucrainei, în timp ce forţele guvernamentale se confruntă cu separatiştii pro-ruşi, care au declarat republici independente în unele oraşe. Moscova neagă că s-ar afla în spatele violenţelor, însă, potrivit cancelarului german, Kremlinul are puterea de a pune capăt crizei din Ucraina.

S.O.S. energie!

Aceste sancţiuni mai severe, care pot lovi economia rusă, ar putea fi decise la apropiatul summit european ce va avea loc pe 26-27 iunie – a precizat cancelarul Angela Merkel. Liderii G7 au discutat joi despre problemele economiei mondiale şi energetice, iar în proiectul de declaraţie finală au avertizat din nou Moscova: „Folosirea aprovizionării energetice ca mijloc de coerciţie politică sau ca o ameninţare la adresa securității este inacceptabilă“. Criza din Ucraina arată clar că „securitatea energetică trebuie să fie în centrul programului nostru comun şi cere o schimbare radicală în vederea diversificării aprovizionărilor energetice, ca şi modernizarea infrastructurilor noastre energetice“, au subliniat liderii occidentali. În acest sens, la Summitul G7 participanţii s-au angajat să „completeze eforturile Comisiei Europene pentru dezvoltarea planurilor energetice de urgenţă la nivel regional pentru iarna 2014-2015“.

Tacticile sumbre ale Kremlinului

La Varşovia, Obama a acuzat Kremlinul că recurge la „tactici sumbre“ din secolul trecut în Ucraina şi s-a angajat să reziste agresiunii ruse în Europa de Est. „Alte provocări ruseşti nu vor însemna decât mai multă izolare şi costuri pentru Rusia. După ce s-a vărsat atâta sânge şi au fost investiţi atâţia bani pentru unirea Europei, cum vom putea permite tacticilor sumbre din secolul 20 să definească acest secol nou?“ Obama a invocat aniversarea Debarcării în Franţa din 1944 şi primele alegeri parţial libere din blocul comunist în Polonia, în 1989, drept evenimente-cheie în lupta pentru eliberarea Europei de tiranie. El a încercat să înlăture temerile că Occidentul ar avea reticențe să se angajeze în securitatea Europei de Est. „Ca aliaţi, avem datoria solemnă de a apăra integritatea teritorială. Şi o vom face“, le-a spus Obama polonezilor. „Suntem împreună şi întotdeauna pentru libertatea voastră şi Polonia nu va fi niciodată singură. Dar nu numai Polonia… Estonia, Letonia, Lituania, România nu vor fi niciodată singure“.

Foarte critic faţă de politica lui Vladimir Putin în Ucraina, Obama a utilizat vizita sa în Europa pentru a pune accentul pe potenţialul restabilirii încrederii între Rusia şi Occident, în funcţie de comportamentul Moscovei faţă de Ucraina în următoarele săptămâni. De asemenea, cancelarul german, Angela Merkel, a arătat că ar putea fi posibilă o deschidere diplomatică pentru găsirea unui mijloc de ieşire din criza ucraineană. Ea a subliniat că vineri trebuie să i se ceară liderului rus să acţioneze ferm pentru prevenirea violenţelor în estul Ucrainei şi să închidă frontierele pentru armele şi paramilitarii care vin în Ucraina din Rusia.  

Cele mai citite

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă