4.5 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăSpecialRăzboi pentru controlul PSD după alegeri

Război pentru controlul PSD după alegeri

 

Victor Ponta și Liviu Dragnea au început, deja, să aranjeze terenul pentru confruntarea din partid care va avea loc după prezidențialele din noiembrie.

Plecarea lui Victor Ponta din fruntea PSD după scrutinul prezidențial pare iminentă. Dacă va câștiga alegerile, nu mai poate fi membru de partid potrivit Constituției. Dacă va pierde alegerile, nemulțumirea în PSD va fi uriașă și este posibil ca Ponta să fie debarcat din fruntea partidului, așa cum s-a întâmplat cu Adrian Năstase sau Mircea Geoană.

Atât Victor Ponta, cât și Liviu Dragnea își pregătesc, în această perioadă, mutările pentru ambele variante. Dacă va câștiga alegerile prezidențiale, Victor Ponta va încerca să blocheze posibilitatea ca Liviu Dragnea să ajungă premier. Mai ales că, în acest caz, Victor Ponta va avea o perioadă de câteva săptămani, în care va fi numărul unu în România din punct de vedere politic. Cum turul doi al prezidențialelor va avea loc pe 16 noiembrie, iar mandatul lui Traian Băsescu expiră pe 21 decembrie, timp de o lună Ponta va fi președinte ales al României, premier și lider al PSD. Tocmai în această perioadă se vor purta negocierile pentru noul Guvern și pentru conducerea PSD.

Pârghile lui Ponta ca președinte

De altfel, Ponta a afirmat, de mai multe ori, că dacă va ajunge președinte, nu va nominaliza un premier din PSD. Pe lângă componenta electorală, legată de dorința premierului de a trage și alți alegători în afară de cei social-democrați, afirmațiile au legătură și cu situația internă a PSD.

Una din variantele vehiculate în partid este nominalizarea pentru acest post a directorului SRI, George Maior, nașul de cununie al lui Victor Ponta. Acest scenariu este alimentat și de anunțul recent al directorului SRI potrivit căruia după instalarea noului preşedinte îi va înainta acestuia demisia din funcţie, urmând ca noul şef al statului să facă o evaluare asupra activităţii sale în fruntea serviciului şi să ia o decizie. Chiar dacă Maior a susținut că nu avut nici o discuție pentru preluarea postului de prim-ministru, Ponta nu a exclus această variantă. Mai ales că Maior ar putea ajuta la îmbunătățirea imaginii Puterii social-democrate în Occident. Ponta a ținut să spună că Maior este bine văzut la Washington, la Bruxelles sau la Berlin.

Pentru Ponta, blocarea lui Dragnea, care dorește și el postul de premier, este esențială. Și aceasta pentru că Liviu Dragnea vrea și postul de președinte PSD, pentru care tabăra Ponta vehiculează variante precum Valeriu Zgonea sau Ioan Rus. Pentru Ponta este important ca liderul partidului să nu fie și premier, pentru că de la Palatul Victoria se împart posturile cu greutate și resursele guvernamentale. Un premier care ar fi și lider al PSD ar fi un adversar redutabil pentru Ponta.

La rândul său, Liviu Dragnea, conștient că își joacă viitorul politic, și-a pregătit propriile mutări. El a încercat, pe de o parte, să negocieze cu susținătorii lui Ponta. Pe de altă parte, și-a consolidat și mai mult relația cu baronii locali, fiind promotorul ordonanței privind traseismul, care le-a permis unor președinți de consilii județene din PSD să își facă majorități în dauna ACL.

Scenariile înfrângerii

Ce se poate întâmpla dacă Victor Ponta pierde alegerile prezidențiale? O variantă discutată de susținătorii săi ar fi amânarea congresului partidului. În acest scenariu, un eșec în competiția prezidențială nu se va finaliza, cel puțin în prima fază, cu o debarcare a liderului, așa cum s-a întâmplat în trecut.

O temă de discuție ar fi faptul că, spre deosebire de Năstase și Geoană, Ponta ar fi premier la momentul înfrângerii. O eventuală debarcare din fruntea PSD ar însemna că partidul se dezice de cel mai important demnitar al său, deschizând drumul spre pierderea Palatului Victoria. Această teză ar urma să fie susținută în partid de tabăra lui Ponta, dar ar putea fi depășită de evenimente. Pierderea prezidențialelor poate atrage, la fel ca în 2004 sau în 2009, și pierderea majorității parlamentare. Mai ales că UDMR dă deja semne de nemulțumire, iar din majoritate fac parte foarte mulți traseiști, care, oricând, pot trece într-o nouă coaliție.

Conflictul dintre Victor Ponta și Liviu Dragnea este mai vechi, dar s-a manifestat extrem de rar în public. În urmă cu câteva luni, Ponta a anunțat că îi va exclude din partid pe cei care se concentrează pe bătălia internă, neglijând campania electorală. Premierul a susținut că nu ar fi cazul lui Liviu Dragnea, dar a adăugat că acesta este “extrem de inteligent şi de pragmatic şi ştie foarte bine, că a fost alături de mine din 2010, că, atât timp cât am fost uniţi noi doi, am câştigat tot”. Modul în care a fost formulată dezmințirea a alimentat și mai mult interpretările potrivit cărora Ponta s-a referit la Dragnea.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Elena Lasconi: România nu este de vânzare şi nici de dat cadou Rusiei

Candidatul USR la alegerile prezidenţiale, Elena Lasconi, afirmă că a constatat în societate „frică” în urma primului tur de scrutin, având în vedere că...

Românii, cuceriți de magia edițiilor limitate: 7 din 10 aleg produse tematice de Crăciun

Studiul arată că peste 60% dintre români percep brandurile care lansează ediții tematice de Sărbători, ca fiind mai atrăgătoare Produsele în ediție limitată, lansate cu...

Campionatul european de handbal feminin-EHF EURO 2024: România-Serbia 27-25. România s-a calificat în grupele principale

Naţionala României s-a calificat în grupele principale ale Campionatului European de handbal feminin - EHF EURO 2024, care are loc în Austria, Ungaria...
Ultima oră
Pe aceeași temă