15 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialRăzboaiele fără nici o glorie ale despotului Vladimir Putin. Opozanți regimului Assad...

Războaiele fără nici o glorie ale despotului Vladimir Putin. Opozanți regimului Assad acuză Rusia: Criminalilor! Nu sunteți decât niște criminali odioși. O forță de ocupație de cea mai joasă speță!

Sirienii care trăiesc în România au protestat ieri în faţa Ambasadei Moscovei la Bucureşti și au catalogat intervenția armată din Siria a liderului de la Kremlin drept „o crimă odioasă împotriva poporului sirian, împotriva umanității“.

„Criminalilor! Nu sunteți decât niște criminali odioși!”, s-a strigat în fața ambasadei, în ca­drul protestului organizat de Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului APADOR-CH și organizația Liberii Sirieni din România. „Rusia este o forță de ocupație, o forță de cea mai joasă speță“, a declarat dr.Ahmad Zoabi, un reprezentant al acestei din urmă asociații.

„A venit cu armele de ultimă oră pentru a ucide copii, femei, bătrâni, pentru a bombarda spitale, școli și piețe publice, pentru a distruge istoria milenară a Siriei și a scrie o alta, a distrugerii democrației, libertății, umanității, împreună cu regimul criminal al dictatorului dinastic Bashar al-Assad și împreună cu Iranul, milițiile șiite teroriste și organizația teroristă Hezbollah. Ăștia sunt oameni? Ăștia sunt lideri în lumea mile­niului trei?“, a precizat acesta.


Citește și:  FOTO. Protest în fața Ambasadei Rusiei la București. Sirienii opozanți au strigat: „Criminalilor! Putin este un criminal odios!”

Din spatele perdelelor, personalul ambasadei privea discret la scena petrecută la poartă. La alte proteste ale sirienilor opozanți, a mai ieșit câte un diplomat de rang mic, pentru a nega orice acuzație. „Niet” era tot ce putea îngăima. Acum, n-a mai ieșit nimeni. Doar o mașină de gunoi! Mult gunoi! Un jandarm fluiera încetișor „Cântă cucu-n Bucovina”.


Din spatele perdelelor, persona­lul Ambasadei Rusiei la București privea discret la scena petrecută la poartă. La alte proteste ale sirienilor opozanți, a mai ieșit câte un diplomat de rang mic, pentru a nega orice acuzație. „Niet“ era tot ce putea îngăima. Acum, n-a mai ieșit nimeni. Doar o mașină de gunoi! Mult gunoi! Un jandarm fluiera încetișor „Cântă cucu-n Bucovina“. Poate că era pe tematică, poate involuntar, de purtat, jandarmii se poartă totdeauna profesionist la acest gen de proteste.

„Noi știm ce înseamnă ocupația rușilor și influența lor nefastă. Nu avem cum să nu fim alături de poporul sirian, care este măcelărit în văzul întregii lumi“, spune Viorel Ene, președintele APADOR-CH. „Astea sunt răz­boaie, să îneci în sânge un popor cu cele mai noi arme, să pârjolești orașele cu bombe cu fosfor, cu bombe cu napalm? Să folosești rachete de croazieră pe civili? Rusia nu luptă cu ISIS. Nu există ISIS în Alep! Rusia îl ajută pe criminalul Assad să înăbușe în sânge revoluția poporului sirian. Și cu poporul sirian ce o să facă? O să-l dea afară din țara lui, să aducă ruși, iranieni, irakieni șiiți? Rusia participă la genocidul lui Assad! Războaiele nu aduc glorie armatelor de ocupație, doar blestem!“, declară Ibrahim Al-Taweel, sirian opozant din România.

Orașul Alep, la capătul puterilor

Protestul sirienilor în fața Ambasadei Rusiei a coincis cu anunțul Ministerului rus al Apărării, că „rebelii sirieni au pierdut 40 la sută din zona pe care o controlau în Alep, în fața ofensivei forțelor aliate pro-guvernamentale“.

Acest raport, ca și altele, ar trebui să schimbe retorica lui Donald Trump și François Fillon, pentru că prietenul Putin nu se luptă cu ISIS, luptă împotriva poporului sirian, de partea lui Bashar al-Assad. Acest raport nu conține referiri la sprijinul aerian al Rusiei pentru soldații regimului, milițiile șiite iraniene și Hezbollah în această luptă cu o mână de rebeli. Adevărul este că doar o mână de rebeli au apărat estul orașului Alep din 2012, în fața unei cohorte de aliați.

Raportul nu conține date referitoare la faptul că aviația rusească și cea a lui Assad au distrus toate spitalele din estul Alepului, au bombardat un convoi umanitar al ONU și au lansat fluturași cu următorul mesaj: „Dacă nu părăsiți zona urgent, veți fi anihilați… Știți că întreaga lume v-a părăsit. V-a lăsat singuri în fața morții”. Însă, un raport-anexă face referire la „mii de civili care părăsesc orașul, unii dorm pe străzi și nu au nimic de mâncare sau de băut”. Cu alte cuvinte, misiune îndeplinită, Rusia!

O nouă bază rusească, în Libia

Duminică, generalul libian Kha­lifa Hafter a efectuat o vizită la Moscova, având o listă de „cumpărături“, arme în special, și o cerere pentru sprijin militar. Putin l-a primit cu brațele deschise, propunând o bază militară pe coasta din Benghazi, soră cu cea din Hmeimim, Latakia, Siria. Această „primă bază din Africa de Nord”, cum o numește presa rusă lăsând loc de mai multe, ar fi una navală, cu forțe aeriene adiacente.

La 700 de kilometri de Europa. Hafter, născut în SUA, fost gene­ral al lui Gaddafi, este comandant suprem al Armatei Libiene în prezent. Însă stăpânește doar zona din estul provinciei Benghazi, nerecunoscând guvernanții de la Tripoli sprijiniți de ONU. Cum nici SUA nu l-au mai ajutat, Hafter s-a orientat către Egipt, Emiratele Arabe Unite și Rusia. 

În schimb, în afară de baza rusească, Hafter oferă Kremlinului și un rol important în bogata zonă petrolieră libiană.

 

 

 

Cele mai citite

Rafila dă o veste bună pentru tratamentul cancerului: se înființează primul centru de Protonoterapie din Europa de Sud-Est

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că joi a fost demarat studiul de piaţă pentru construcţia, la Institutul Oncologic Bucureşti, a primului Centru Naţional...

90 de minute pe Santiago Bernabeu sunt foarte lungi: Real Madrid-Bayern Munchen 2-1

Real Madrid s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri...

Puținele studii ale lui Piedone nu afectează activitatea de primar-gospodar: poți desena băncuțe și dacă știi să faci liniuțe și bastonașe

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți cârcotași au criticat studiile primarului sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu – Piedone, candidat pentru funcția de edil-șef. Gurile rele...
Ultima oră
Pe aceeași temă