12 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialRatko Mladic nu recunoaşte autoritatea Tribunalului Penal Internaţional (avocat)

Ratko Mladic nu recunoaşte autoritatea Tribunalului Penal Internaţional (avocat)

Audierea lui Ratko Mladic de către judecătorul sârb pentru crime de război a fost întreruptă joi seară din cauza stării de sănătate a acuzatului, a declarat presei avocatul său Milos Saljic, precizând că fostul lider militar al sârbilor bosniaci nu recunoaşte autoritatea Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, relatează AFP, AP şi Reuters, citat de Agerpres.

Judecătorul ‘a încercat să-l interogheze pe Ratko Mladic dar nu a reuşit pentru că se afla într-o stare fizică şi psihică dificilă. Este dificil să stabileşti orice mijloc de comunicare cu el’, a precizat avocatul. ‘Judecătorul a decis să întrerupă interogatoriul. În timpul zilei de mâine (vineri – n.r.), medicii vor determina dacă este în măsură să compară în faţa tribunalului’, a adăugat Saljic. ‘Judecătorul nu a reuşit să obţină nici măcar informaţii elementare de la el. Nu se poate purta o conversaţie normală cu el. Îl întrebi un lucru şi îţi răspunde altceva’, a explicat avocatul. ‘Cred că locul lui este într-o unitate medicală în care să fie tratat’, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al tribunalului sârb pentru crime de război, Bruno Vekaric, a declarat totuşi că Ratko Mladic s-a recomandat în faţa judecătorului şi că era perfect în măsură să comunice. ‘Nu seamănă cu omul pe care îl ştiam în anii ’90’, a recunoscut el totuşi. Conform Reuters, Vekaric ar fi dat asigurări că audierea lui Mladic va continua vineri.

Avocatul a precizat că Ratko Mladic, în vârstă de 69 de ani, a spus, într-una din puţinele sale propoziţii coerente, că nu recunoaşte autoritatea TPI. De asemenea, Ratko Mladic i-ar fi cerut avocatului veşti despre familia sa.

Fostul lider militar al sârbilor bosniaci era înarmat cu două pistoale când a fost arestat, dar nu a făcut uz de ele ‘pentru că ştia că cei veniţi să-l aresteze erau doar tineri ofiţeri care îşi făceau treaba’, a mai spus Saljic.

Cele mai citite

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Alegerea corectă a unei pompe de apă este esențială atât pentru eficiența energetică, cât și pentru îndeplinirea eficientă a cerințelor specifice fiecărui proiect. Fie...

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...
Ultima oră
Pe aceeași temă