10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialRateurile Justitiei

Rateurile Justitiei

Afaceristul romano-sirian Omar Hayssam, acuzat de acte de terorism, a fost eliberat sub pretextul unei pretinse boli de cancer de colon. Desi initial judecatoarea Sofica Dumitrascu, de la Curtea de Apel Bucuresti, nu s-a aratat prea impresionata de starea de om bolnav pe care sirianul o afisa la fiecare sedinta de judecata, in final a decis ca afaceristul trebuia sa isi petreaca "ultimele zile" cu familia.
Pe baza unei adeverinte medi-cale bizare, emisa de un medic de penitenciar, si cu sprijinul procurorului de caz, Ciprian Nastasiu, care a uitat de orice norma de procedura penala si a intervenit in sedinta de judecata, cerandu-i judecatoarei sa-l elibereze pe inculpat, Omar a fost eliberat. La scurt timp a fugit din Romania. Plecarea acestuia a dus la caderea capetelor serviciilor romane de informatii – Radu Timofte (SRI) si Gheorghe Fulga (SIE), carora li s-a adaugat, la scurt timp, procurorul general Ilie Botos. Nici unul dintre acestia nu si-a recunoscut greseala in cazul Hayssam, ba au si sucit-o cu privire la motivele demisiilor. Procurorul Nastasiu este cercetat de Consiliul Superior al Magistraturii, fara riscul de a fi aspru pedepsit insa. In rest, toate autoritatile implicate au ridicat din umeri privind modul in care a reusit afaceristul sa le "pacaleasca".

Alba-neagra cu Tender

Omul de afaceri Ovidiu Tender a facut cunostinta cu decizia judecatoreasca de arestare preventiva la inceputul lunii martie, atunci cand judecatorul Petre Rosu, de la Tribunalul Bucuresti, a decis arestarea imediata a acestuia pentru 30 de zile. Recursul avocatilor sai a fost respins de magistratii Curtii de Apel, iar omul de afaceri si-a petrecut in total sase luni dupa gratiile de la Directia de Cercetari Penale. In tot acest timp, Tender a respirat aerul libertatii doar pe la jumatatea "mandatului", cateva zile, fiind din nou incarcerat. La inceputul lunii august, procurorii au cerut prelungirea mandatului de arestare emis pe numele omului de afaceri. Judecarea cauzei a fost amanata pana in ziua in care mandatul acestuia expira. Tribu-nalul a decis eliberarea omului de afaceri. Controversa s-a declansat la CAB, unde se judeca recursul. Astfel, avocatii (intre care deputatul PSD Victor Ponta) au reclamat ca nu au fost anuntati ca se va judeca recursul, i-au acuzat pe judecatori ca sunt bauti si i-au amenintat ca vor depune plangere penala impotriva lor si reclamatie la CSM. Procurorii si judecatorii au sustinut ca au procedat legal si au acuzat avocatii de tergiversarea cazului. CAB a decis in final prelungirea mandatului de arestare. CSM a stabilit ca nu judecatorii au gresit, ci avocatii, iar Tender a fost pus in libertate cateva luni mai tarziu.

Sentinta copiata pentru Marian Iancu

La o luna dupa arestarea lui Tender, a venit randul lui Marian Iancu, anchetat in acelasi caz, privind prejudicierea statului cu 2.700 de miliarde de lei. Acesta a fost arestat preventiv pe 4 aprilie, pentru 30 de zile, de catre acelasi judecator al Tribunalului Bucuresti, Petre Rosu. Iancu nu si-a petrecut prea mult timp dupa gratii, la nici zece zile de la arestare Curtea de Apel stabilind ca aceasta s-a facut cu anumite vicii de procedura. Mai exact, Petre Rosu a copiat cuvant cu cuvant de la Tender la Iancu motivarea deciziei de arestare a primului. Astfel, cauza a fost trimisa spre rejudecare la Tribunalul Bucu-resti, care a respins cererea procurorilor de arestare preventiva. Curtea de Apel insa a admis contestatia procurorilor iar Iancu s-a intors dupa gratii pentru 19 zile. Dar a fost eliberat la expirarea celor 19 zile, dupa ce si Tribunalul Bucuresti, si Curtea de Apel au decis ca acesta poate fi cercetat si in stare de libertate.

Traficantii SRI, tratati preferential

Colonelul Corneliu Paltanea, fost sef al SRI Prahova, si Daniel Bucur, adjunctul sau, au stat doar 10 luni in arest, acuzati de luare de mita, instigare la infractiunea de delapidare si asociere pentru savarsirea de infractiuni. In 16 octombrie, Tribunalul Teritorial Militar a judecat cererea celor doi traficanti de combustibil de a fi pusi in libertate. O zi mai tarziu aceeasi instanta admite solicitarea celor doi. Desi procurorii anticoruptie au facut recurs, Curtea de Apel Militara a dat castig de cauza traficantilor si a decis eliberarea din arest in 23 octombrie.
Desi judecatorul a apreciat ca cei doi nu sunt chiar nevinovati, s-a dovedit milos in luarea deciziei. "Inculpatii au savarsit infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa cu inchisoarea mai mare de patru ani si exista probe certe ca lasarea lor in libertate prezinta pericol concret pentru ordinea publica" si mai departe: "In ceea ce priveste impactul faptelor asupra perceptiei colective, trebuie sa se aiba in vedere si imprejurarea ca inculpatii se afla in stare de arest preventiv de peste 10 luni", se arata in motivarea judecatorului .
Tot in luna septembrie, au mai fost eliberati doi capi ai SRI, generalul (r) SRI Ovidiu Soare si colonelul (r) Gheorghe Dumitrache, de catre completul de noua judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). Unul dintre judecatori nu s-a "putut" abtine de la judecarea cazului celor doi, desi se stia in incompatibilitate.

Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă