2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialRaportul EURODAC al Monicăi Macovei, adoptat de Comisia LIBE

Raportul EURODAC al Monicăi Macovei, adoptat de Comisia LIBE

Raportul elaborat de europarlamentarul Monica Macovei pentru sistemul EURODAC de colectare şi comparare a amprentelor digitale a fost adoptat, miercuri, în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) cu 42 de voturi pentru şi 8 împotrivă.

Raportul aprobat reprezintă varianta finală obţinută în urma trialogului, respectiv a negocierilor între Parlamentul European, Consiliu şi Comisia Europeană.

Monica Macovei a condus mai multe runde de negocieri cu Consiliul şi Comisia Europeană pentru a ajunge la acest consens.

Citeşte şi Europarlamentarul Macovei se zbate pentru a obtine sustinerea pentru confiscarea extinsa, in civil, a banilor si bunurilor obtinute de gruparile de criminalitate organizata

„€œAm finalizat cu succes trialogul pe EURODAC şi acum suntem în faţa procedurii finale de vot în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE). Discuţiile legate de dosarul EURODAC au durat mai bine de 2 ani şi jumătate, ceea ce arată importanţa acestor reguli pentru Uniunea Europeană. Ca noutate am prevăzut posibilitatea ca organele de cercetare să solicite EURODAC compararea amprentelor găsite la locul comiterii unor infracţiuni de terorism sau alte infracţiuni grave cu amprentele deja existente în baza de date EURODAC”, a declarat Monica Macovei.

Raportul elaborat de europarlamentarul Monica Macovei pentru sistemul EURODAC de colectare şi comparare a amprentelor digitale prevede ca autorităţile de cercetare penală din Statele Membre să poată cere „compararea amprentelor ridicate de la locul unde s-au comis infracţiuni grave sau acte de terorism, cu amprentele stocate în bază de date a EURODAC. Alte amprente relevante în prevenirea criminalităţii şi a terorismului pot fi de asemenea trimise EURODAC pentru comparare. Această măsură sprijină şi accelerează identificarea suspecţilor, victimelor sau martorilor în cazuri de terorism sau infracţiuni grave”.

Citeşte şi Comisia LIBE a PE a adoptat raportul privind libertatea mass-media iniţiat de Renate Weber

Reamintim că EURODAC conţine amprentele solicitanţilor de azil în statele UE şi ale persoanelor care au trecut ilegal graniţele UE sau au fost prinse stând ilegal într-un Stat Membru al Uniunii. Prin compararea amprentelor, un stat membru poate afla dacă un solicitant de azil, o persoană aflată ilegal pe teritoriul său, sau o persoană prinsă trecând ilegal graniţa unui stat UE a solicitat azil în alt stat membru. EURODAC este o bază de date folosită pentru implementarea unei politici de azil comune la nivel UE.

Citeşte şi Europarlamentarul Renate Weber a scos de pe ordinea de zi a Comisiei LIBE raportul MCV critic la adresa României. Vezi de ce

În raportul elaborat de Macovei, perioada de păstrare a amprentelor culese de la persoanele prinse trecând ilegal frontieră UE este de 18 luni iar perioadă în care autorităţile de cercetare penală pot cere compararea unor amprente cu cele ale persoanelor care au primit protecţie internaţională (azil) să fie de maximum 3 ani de la momentul luării amprentelor.

După ce a fost adoptat în Comisia LIBE, raportul urmează ca, în luna iunie, să fie supus votului în plenul Parlamentului European, odată cu votul asupra Directivei referitoare la procedurile de azil.

Cele mai citite

Atribuțiile președintelui României: Ce poate și ce nu poate face

Președintele României are un rol de mediator între puterile statului și între stat și societate, fiind responsabil cu menținerea echilibrului constituțional Președintele României, ales prin...

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...

Cozi uriașe la vulcanizări, chiar și noaptea. Șoferii așteaptă ore întregi pentru schimbarea cauciucurilor

Prima zăpadă și teama de amenzi i-au adus pe șoferi în număr mare la vulcanizări, unde s-au format cozi de sute de metri. La...
Ultima oră
Pe aceeași temă