Raportul MCV din ianuarie 2013, critic fata de abuzurile din Romania in cursul anului 2012 si necorectarea lor integrala , asa cum a promis liderilor europeni premierul roman Victor Ponta, a fost scos miercuri de pe ordinea de zi a comisiei LIBE (petru Libertăţi Civile, Justitie si Afaceri Interne) a Parlamentului European de catre eurodeputatul roman Renate Weber.
Potrivit uzantelor, acest raport se transmite Parlamentului si Consiliului si se discuta in comisia LIBE, unde membrii fiecarui grup parlamentar isi expun punctul de vedere.
Discutiile din Comisia LIBE sunt importante deoarece raportul Comisiei Europene din cadrul MCV se refera exact la aspectele specifice activitatii acestei comisii, respectiv la independenta Justitiei, respectarea libertatilor civile, la afaceri interne.
Precizam ca din Comisia Europeana fac parte 27 de comisari SPECIALISTI ( un fel de tehnocrati) in diverse domenii, cel de pe Justitie si Afaceri Interne fiind Viviane Reding (si Romania are un comisar – Dacian Ciolos-, pe Agricultura), iar Comisia LIBE este formata din europarlamentari care fac rapoarte, regulamente, directive pentru initiativele legislative si rapoarteleComisiei Europene. Rapoartele, directivele, regulamentele comisiilor Parlamentului European, intre care si Comisia LIBE, sunt transmise Parlamentului European spre dezbatere, amendare, adoptare.
Renate Weber, europarlamentar, membra a comisie LIBE, sustinuta de liberalii si socialistii romani, a considerat insa ca raportul MCV NU trebuie discutat in comisia LIBE ( motivul : „Noi suntem romani!”), ci direct in Parlamentul European. Presei, ea a declarat ca acest raport trebuie discutat in Parlamentul European, in prezenta comisarului european pe Justitie, Viviane Reding. O decizie privind această posibilitate urmeaza sa se ia intr-un viitor apropiat, probabil saptamana viitoare la conferinţa preşedinţilor grupurilor europarlamentare.
Eurodeputatul Monica Macovei, din grupul popularilor europeni, membra a Comisiei LIBE, ne-a declarat ca era vorba „de o prezentare si o dezbatere a raportului MCV. In fiecare an rapoartele MVC se discuta in Comisia LIBE si apoi de catre Parlament si Consiliu, dar acum, grupul liberal si al socialistilor , la solicitarea doamnei Weber, a spus NU si s-a scos de pe ordinea de zi. Noi, cei din grupul popular european, o sa facem o rezolutie pe acest raport, pe care o vom supune dezbaterilor europarlamentarilor. PSD, in tara, a spus ca vrea discutii pe MCV, dar in realitatea se pare ca nu vrea acest lucru, altfel NU se poate interpreta refuzul de a se discuta raportul MCV in cadrul COMISIEI LIBE”.
Pe ordinea de zi de miercuri a comisiei LIBE figura, la punctul 8, o prezentare care urma să fie susţinută de reprezentanţii Comisiei Europene privind raportul MCV al executivului european către Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene.
Precizam ca pana acum toate rapoartele MCV au fost discutate in Comisia LIBE. Ultimul raport MCV a fost adoptat de Comisia Europeana în 30 ianuarie 2013.