Comisia de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European a adoptat raportul eurodeputatului PNL Renate Weber privind libertatea mass-media din ţările UE, informează Mediafax.
Raportul, care urmează a fi votat de plenul PE în luna aprilie, solicită statelor membre şi Uniunii „să respecte, să garanteze, să apere şi să promoveze dreptul fundamental la libertatea de exprimare şi de informare şi la libertatea şi pluralismul mass-media şi să se abţină, în consecinţă, de a exercita, dezvolta sau sprijini mecanisme care să impiedice sau să ameninţe libertatea presei”.
Renate Weber a arătat, potrivit unui comunicat remis joi agenţiei Mediafax, că e nevoie de un mecanism de monitorizare şi raportare asupra respectării depline a libertăţii mass-media în ţările UE.
„Din păcate, este o mare eroare să credem că, atunci când un drept este acordat, acesta nu va fi încalcat. De aceea, nu putem lăsa niciodată garda jos. Prin urmare, un mecanism de monitorizare şi raportare asupra respectării depline a libertăţii mass-media şi pluralismului în ţările UE ar trebui să devină un exerciţiu democratic regulat. Fără transparenţă totală privind proprietarii mass-media nu putem garanta pluralismul mass-media în Europa”, a declarat Weber.
Raportul solicită statelor membre şi UE elaborarea unor proceduri şi mecanisme pentru alegerea şi numirea managerilor din mass-media publice, consiliile de administraţie, consiliile mass-media şi conducerea organismelor de reglementare, având la bază transparenţa, meritele profesionale, experienţa incontestabilă şi care să asigure profesionalism, integritate, independenţă în detrimentul criteriilor politice şi partizane.
De asemenea, raportul solicită norme care să asigure rezolvarea situaţiilor de conflict de interese, de genul celor rezultate din întrepătrunderea funcţiilor politice cu cele de control asupra unor instituţii mass-media şi, în special, să asigure că proprietarii conglomeratelor media sunt întotdeauna cunoscuţi în mod public, pentru a se evita conflictele de interese.
Potrivit raportului, „trebuie acordată atenţie nivelului de concentrare a proprietăţii asupra mass-media în statele membre”, subliniind că „proprietatea asupra media şi managementul ar trebui să fie transparente şi nu concentrate”, deoarece „concentrarea de proprietate pune în pericol pluralismul şi diversitatea culturală şi duce la uniformizarea conţinutului media”.
În raportul adoptat de deputaţii Comisiei LIBE se solicită ca „jurnaliştii să fie protejaţi împotriva presiunilor, intimidării, hărţuirii, ameninţărilor şi violenţei”, subliniind importanţa asigurării independenţei jurnaliştilor, „atât faţă de presiuni interne – din partea editorilor sau proprietarilor media, cât şi externe – din partea unor lobby-uri politice, economice sau a altor grupuri de interese”.
Potrivit raportului, conceptul de pluralism media acoperă un spectru larg de aspecte, precum interzicerea cenzurii, protecţia surselor şi a avertizorilor de integritate, problemele legate de presiunea exercitată de actorii politici şi de cei economici, transparenţă, condiţiile de lucru ale jurnaliştilor, autorităţile de control media, diversitatea culturală, dezvoltarea noilor tehnologii, accesul nerestricţionat la informaţie şi comunicare, accesul necenzurat la Internet şi decalajul digital.