9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialRaport Transparency International despre coruptie

Raport Transparency International despre coruptie

Huguette Labelle, presedintele Organizatiei 'Transparency International', da publicitatii, miercuri, la Londra, Raportul anual privind indicele coruptiei in statele de pe glob pe 2007, intr-o conferinta de presa sustinuta la la Institutul Regal Chartered Surveyors (RICS). In Raport este analizata perioada iulie 2006-iunie 2007.

 

Cea de-a saptea retrospectiva asupra manifestarii coruptiei la nivel mondial include analizele expertilor asupra efectelor acestui flagel in sistemele judiciare, precum si asupra vietii politice, sociale si economice. Raportul cuprinde analize detaliate si comparative asupra sistemelor judicare din 37 de tari.

 

Raportul global precedent asupra coruptiei a pus accentul puternic pe industria serviciilor medicale la nivel mondial, dezvaluind un labirint de sisteme complexe si opace, care se dovedesc a fi un teren prielnic pentru coruptie. S-a subliniat, de asememea, faptul ca aceeasi coruptie a incetinit succesul eforturilor globale de a opri pandemia HIV/SIDA si a determinat o ingradire a accesului populatiei la sistemele medicale, fapt ce constituie o incalcare a drepturilor omului.

           

Companiile multinationale si institutiile financiare care dau mita sau tolereaza bogatia dobandita ilicit ajuta la perpetuarea coruptiei in cele mai sarace tari de pe glob, se arata miercuri in cel mai recent raport al Transparency International /TI/ preluat de Reuters.

 

Organizatia neguvernamentala cu sediul la Berlin precizeaza in ultimul sau raport privind perceptia asupra coruptiei ca in timp ce tarile sarace ar trebui sa-si rezolve singure problemele de acest fel, tarile mai bogate sunt si ele vinovate pentru acest fenomen.

 

“Mita provine de cele mai multe ori de la multinationalele care au sediul in cele mai puternice state de pe glob. Este inadmisibil ca aceste companii sa mai ia in considerare mita in statele folosite ca piete de desfacere si sa considere ca este o strategie normala de afaceri”, semnaleaza documentul TI.

 

Cercetarea Transparency International a cuprins 180 de tari si teritorii din intreaga lume care au fost clasificate in functie de nivelul de coruptie din randul oficialilor si al politicienilor.

 

Cel mai mic scor, 1,4, a fost inregistrat in Somalia si Myanmar, de cealalta parte aflandu-se Danemarca, Finlanda si Noua Zeelanda /cu 9,4/, laudate pentru justitia corecta si transparenta din contractele publice. Aderarea la UE a ajutat, de asemenea, tari precum Romania sa combata coruptia, precizeaza organizatia.

 

Cand vine vorba de vinovati, TI spune ca parte de vina apartine institutiilor financiare internationale pentru ca permit oficialilor corupti sa-si ascunda si sa-si investeasca banii negri, dand ca exemple in acest sens Nigeria si Filipine, unde inalti oficiali au deturnat milioane de dolari.

 

“Criticile aduse de tarile bogate coruptiei din statele sarace au o credibilitate scazuta din moment ce institutiile financiare prospera de pe urma banilor furati din cele mai sarace tari de pe glob”, conchide vicepresedintele Transparency International, Akere Muna.

 

‘Transparency International' este principala organizatie mondiala neguvernamentala, care militeaza pentru combaterii coruptiei, lansand anual, incepand din 1995 un Raport privind coruptia la nivel global.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de la...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă