32.2 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialRaport îngrijorător al ONU: 2,1 miliarde de oameni nu au încă acces...

Raport îngrijorător al ONU: 2,1 miliarde de oameni nu au încă acces la apă sigură de băut

Aproape o treime din populația globală nu are acces la apă potabilă, iar peste jumătate duce lipsă de toalete adecvate, se menționează într-un raport ONU privind problemele globale cu instalațiile sanitare, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF recunosc în acest raport că miliarde de oameni au obținut acces la apă potabilă și instalații sanitare din 2000 încoace. În același timp, agențiile ONU atrag atenția asupra faptului că nu toate aceste servicii furnizează apă curată sau instalații sanitare igienice.

În prezent există 2,1 miliarde de oameni care nu au acces sigur și imediat la resurse de apă și 4,5 miliarde nu dispun de instalații sanitare gestionate corespunzător.

"Apă potabilă, instalații sanitare sigure și igiena în locuințe nu ar trebui să fie un privilegiu doar al celor bogați sau care trăiesc în centre urbane", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Africa sub-sahariană se confruntă cel mai mult cu lipsa apei sigure de băut. Mai puțin de una din patru persoane are acces la apă curată în această regiune a lumii.

În întreaga lume, 892 de milioane de persoane sunt nevoite să-și facă nevoile în aer liber pentru că nu au toalete. Această problemă este răspândită în mod special în Asia centrală și de sud, dar există tendințe asemănătoare și în alte regiuni ale lumii.

"Datorită creșterii populației, defecarea în aer liber ia amploare în Africa sub-sahariană și Oceania", mai notează raportul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă