19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialRaport CIA: SUA - "exportator de terorism"

Raport CIA: SUA – “exportator de terorism”

Site-ul care în urmă cu o lună a postat rapoartele secrete ale Pentagonului cu privire la războiul din Afganistan, dezvăluie acum temerile CIA asupra impactului de imagine pe care îl au cazuri precum cel al lui Baruch Goldstein, un doctor evreu american care a omorât 29 de palestinieni.

SUA sunt exportator de terorism, arată un raport secret al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) publicat miercuri de WikiLeaks, un fenomen care, dacă va deveni o percepţie larg răspândită, va deteriora relaţiile cu aliaţii şi va scădea disponibilitatea acestora de a colabora cu SUA în combaterea terorismului inclusiv „a extrădărilor extraordinare”, relatează Washington Post.

Aceasta este concluzia unui raport de trei pagini realizat, în februarie, de Celula Roşie (Red Cell) a CIA, un centru de analize creat după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 de către directorul de atunci al Agenţiei, George Tenet, cu scopul de a furniza analize „instantanee” asupra „unei întregi serii de probleme analitice”.

Intitulat „Ce ar fi dacă străinii percep Statele Unite ca un «exportator de terorism?», documentul îl citează, printre alţii, pe David Headley, cu dublă cetăţenie, pakistaneză şi americană, pentru a demonstra că Washingtonul este un exportator de terorism. Headley a pledat vinovat, anul acesta, de acţiuni de monitorizare pentru susţinerea atacurilor de la Bombay, India, comise în 2008 de organizaţia Lashkar-e-Taiba, în care au fost ucise 160 de persoane.

„Exportul de terorism” din SUA către alte state nu este un fenomen nou, arată raportul, care analizează atacuri comise de terorişti originari din SUA sau finanţate de pe teritoriul american. „Multă atenţie a fost acordată recent apariţiilor tot mai dese ale unor terorişti islamişti născuţi în SUA, care au atacat interesele SUA, în principal pe teritoriul naţional. Mai puţină atenţie a fost însă acordată cazurilor de terorism originar din SUA, nu neapărat de natură islamistă, care au vizat ţinte nonamericane în alte state. Raportul citează un caz, din 1994, în care un doctor evreu american, Baruch Goldstein, a emigrat din New York în Israel, s-a alăturat grupării extremiste Kach şi a omorât 29 de palestinieni, în timpul unei rugăciuni, la Mormântul Patriarhilor, în Hebron. Acest atentat a declanşat un val de atentate, comise de o grupare extremistă palestiniană în 1995.

În timp ce experţii în lupta antiteroristă se concentrează asupra ameninţărilor interne, Al Qaeda şi alte grupări teroriste „ar putea să-şi fi intensificat recrutarea de americani care să opereze în străinătate”, avertizează raportul.

Iar dacă această „marcă” devine cunoscută, partenerii străini ai Washingtonului ar putea deveni „refractari” la colaborarea cu SUA, ar putea chiar cere „extrădarea de cetăţeni americani” pe care-i suspectează de terorism. Refuzul Statelor Unite de a extrăda cetăţeni americani ar putea afecta alianţele, iar „în cazuri extreme, ar putea determina unele Guverne să extragă în secret cetăţeni americani suspectaţi de terorism provenind de pe teritoriul american”

Purtătoarea de cuvânt a CIA, Marie Harf, a minimizat importanţa documentului. „Acest tip de produs analitic, identificat în mod clar ca provenind de la Celula Roşie a Agenţiei, are doar rolul de a stimula gândirea şi de a prezenta diverse opinii”, a declarat reprezentanta agenţiei de informaţii americane.

Pe 23 iulie, site-ul WikiLeaks.org a dat publicităţii 76.000 de pagini din rapoartele secrete ale armatei SUA cu privire la operaţiunile din războiul afgan – un demers calificat drept „extrem de iresponsabil” de către autorităţile de la Washington.  

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Istoria și simbolul crucii

Istoria crucii a marcat epoca dinainte de Hristos, ca simbol al celei mai crunte pedepse. Nu știm dacă pedeapsa prin răstignire este la fel de veche...
Ultima oră
Pe aceeași temă