18.4 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialRaport al Pentagonului: Care este cea mai mare amenințare pentru SUA

Raport al Pentagonului: Care este cea mai mare amenințare pentru SUA

Doi generali desemnaţi de preşedintele Barack Obama să preia funcţii la vârful ierarhiei Ministerului Apărării sunt de acord că Rusia preşedintelui Vladimir Putin este cea mai mare ameninţare pentru Statele Unite, în prezent.

Generalul US Air Force, Paul Silva, opţiunea preşedintelui Obama pentru a fi adjunctul viitorului preşedinte al Joint Chiefs of Staff (Statele Majore reunite), a declarat în Comitetul senatorial pentru serviciile armate că „ameninţările faţă de naţiune sunt în ordinea următoare – Rusia, China, Iran, Coreea de Nord şi toate organizaţiile care s-au dezvoltat în jurul ideologiei enunţată de Al Qaeda”. Aceeaşi listă a fost oferită săptămâna trecută de candidatul lui Obama pentru funcţia de viitor preşedinte al Joint Chiefs, generalul Marine Corps, Joseph Dunford. În cursul audienţei sale în faţa aceluiaşi Comitet, Dunford considera   comportamentul recent al Moscovei în Ucraina şi în estul Europei „cel puţin alarmant” şi adăuga că „Rusia prezintă cea mai mare ameninţare pentru securitatea noastră naţională” şi „ar putea fi o ameninţare existenţială pentru SUA”.

Întrebat de senatorul John McCain de ce a plasat grupurile teroriste pe ultimul loc pe lista ameninţărilor, generalul Selva a precizat că ele nu ameninţă doar americanii. „În acest moment, Statul Islamic nu prezintă o ameninţare clară şi prezentă pentru ţara şi naţiunea noastră”. Rusia, în schimb, este pe primul loc pentru că puterea sa militară prezintă „o ameninţare existenţială pentru această ţară”. Vorbind chiar în ziua când marile puteri şi Iranul au ajuns la un acord nuclear pentru stoparea programului nuclear al Teheranului, Selva a declarat că ridicarea sancţiunilor şi deschiderea a circa 130 miliarde dolari a averilor iraniene îngheţate vor oferi ţării mai multe resurse pentru finanţarea grupărilor teroriste ca Hezbollah, „dacă va alege să o facă”. Fără a intra în detalii, generalul a adăugat că  SUA trebuie „să aibă un evantai de opţiuni disponibile, ce le-ar permite să răspundă” ameninţărilor Iranului, în cazul în care s-ar ajunge la aşa ceva“.

Strategie militară naţională

Raportul Pentagonului asupra strategiei militare naţionale publicat la 1 iulie, avertiza asupra probabilităţii „slabe”, dar crescândă ca SUA să se lase antrenate într-un război cu alte mari puteri militare din lume – Rusia şi China – şi asupra consecinţelor care vor fi „imense”. Rusia a „demonstrat în mai multe reprize că nu respectă suveranitatea vecinilor săi şi este gata să utilizeze forţa pentru a-şi atinge obiectivele”, arată raportul. „Acţiunile militare ale Rusiei subminează securitatea regională în mod direct”.

Pentagonul subliniază prezenţa trupelor Rusiei în conflictul din Ucraina, deşi Moscova neagă că şi-ar fi amplasat armata în estul ucrainean pentru a susţine o rebeliune separatistă. Ultimul raport al Pentagonului din 2011, se referea puţin la Rusia, dar era înaintea anexării de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea, anul trecut, şi susţinerea separatiştilor pro-ruşi în conflictul din Ucraina care a provocat mortea şi deplasarea a zeci de mii de persoane.

China este şi ea distinctă în raport ca fiind din ce în ce mai agresivă şi ameninţătoare pentru interesele de securitate ale SUA în lume, unde stabilitatea este din ce în ce mai rară. Potrivit documentului, China a ridicat „tensiunea” în regiunea Asia-Pacific, cu proiecte de construcţie de insule artificiale asupra recifurilor şi revendicare de zone contestate din Marea Chinei de Sud, vizând ascensiunea militară a Chinei şi prezenţa civilă. „Contextul securităţii mondiale de astăzi este cel mai imprevizibil pe care l-am văzut în 40 de ani de carieră”, a declarat generalul Martin Dempsey, preşedintele Joint Chiefs of Staff, prezentând raportul.

Ameninţarea entităţilor teroriste

Alte puteri militare profită de propagarea rapidă a tehnologiilor sofisticate pentru a diminua avansul tehnologic al SUA de care se bucura altădată. Pentagonul stipulează că ameninţarea entităţilor teroriste asemenea SI va fi abordată în „conflictele viitoare care vor izbucni mult mai rapid, vor dura mai mult şi vor avea loc pe un câmp de luptă mult mai dificil din punct de vedere tehnic”, pentru că „aceste grupări reprezintă o ameninţare imediată pentru securitate şi pentru regiuni întregi, pentru că pot beneficia rapid de tehnologiile disponibile şi de ideologiile extremiste. Raportul Pentagonului mai subliniază că difuzarea tehnologiilor de vârf în întreaga lume erodează avantajele concurenţiale deţinute de multă vreme de Statele Unite, cum ar fi alerta precoce („alerta precoce” pentru detectarea unei ameninţări cum ar fi lansarea unei rachete balistice intercontinentale)  şi bombardamentele cu precizie. De asemenea, raportul evidenţiază capacităţile nucleare crescânde şi rachetele balistice ale Iranului şi Coreii de Nord, care sunt pe o listă de ţări care pun grave probleme de securitate Americii şi aliaţilor săi. Grupările extremiste violente ca Statul Islamic combină utilizarea tehnologiilor de război disponibile fără efort cu ideologiile lor radicale pentru a destabiliza ţări şi regiuni întregi, mai arată raportul Pentagonului. „Dezordinea mondială” este în creştere, dar în pofida acestor ameninţări crescânde, armata americană rămâne cea mai redutabilă în lumea întreagă, cu un buget anual de 600 miliarde dolari, care depăşeşte de departe cel al oricărei alte naţiuni. 

Cele mai citite

VIDEO. Vladimir Putin, prezent la slujba de Înviere, oficiată de Patriarhul Kirill

Credincioșii, inclusiv președintele Vladimir Putin, au umplut Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova pentru slujba de Paște în timpul nopții, condusă de Patriarhul Kirill, șeful...

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

VIDEO. Real Madrid, campioană pentru a 36-a oară în La Liga

Real Madrid a cucerit titlul în La Liga în mod matematic, după ce a obținut o victorie zdrobitoare împotriva echipei Cadiz, cu scorul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă