20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRamasitele lui Slavici trebuie aduse acasa

Ramasitele lui Slavici trebuie aduse acasa

Scriitorul Vasile Dan, presedintele filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din Romania, ne-a comunicat un punct de vedere cu totul surprinzator asupra reinhumarii marelui scriitor Ioan Slavici. Informatiile aduse de interventia sa sunt senzationale si par a lamuri definitiv spinoasa problema:
„In primul rand, nu exista nici o exprimare a unei dorinte a lui Slavici, asa cum sustine primarul din Panciu. Nu exista nici un inscris in acest sens care ar fi putut avea valoare juridica. I-am solicitat si lui Eugen Simion descifrarea manuscriselor lui Slavici si a memoriilor lui si nu a gasit nici o mentiune in legatura cu acest fapt. Trebuie spus ca, initial, Slavici a fost inmormantat in cimitirul unei manastiri de langa Panciu. Dar la cutremurul din 1940 a fost prapad si s-au amestecat si osemintele. Asa ca Slavici a fost coborat si inmormantat in cimitirul „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Panciu, insa nu se stie exact daca osemintele de acolo apartin chiar lui Slavici! Nu vorbim decat de o valoare simbolica a lucrurilor.
Un lucru este cert: cel care este urmasul sau, Dan Slavici, nepot pe linie directa al marelui scriitor, arhitect in Bucuresti, acum in varsta de peste 80 de ani, a solicitat stramutarea osemintelor stramosului sau in Siria. Din punct de vedere juridic, nimeni nu-l poate opri pe un nepot sa-si ia osemintele bunicului si sa le reinhumeze unde considera de cuviinta! In primii 8 ani de la inmormantare, ar fi fost necesar avizul Procuraturii, dar au trecut 81 de ani! Noi stim insa ca cel care a blocat deshumarea lui Slavici este ierarhul PS Epifanie al Buzaului, dintr-un joc stupid de orgolii, in pofida acceptului a doi presedinti Ð Iliescu si Basescu Ð si al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane. Interventia vicarului patriarhal Vincentiu Ploiesteanul a ramas fara efect!
Desi am obosit sa vorbesc despre acest subiect, de ce imi pare rau este ca am fi vrut sa facem o Fundatie Ioan Slavici, impreuna cu Cornel Ungureanu si alti intelectuali banateni, cu o tabara de creatie care sa se desfasoare in castelul de la Siria. Universitatea de Vest a vrut sa puna la bataie o jumatate de miliard de lei vechi! La Siria exista un muzeu Slavici, pancenii au asa ceva?! Toata literatura lui Slavici vorbeste despre Siria si Arad, nu despre Vrancea, cei de-acolo ar trebui sa se orienteze spre personalitatile lor locale!”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă