18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialRahmaninov și Astor Piazzola, la Ateneu

Rahmaninov și Astor Piazzola, la Ateneu

Filarmonica „George Enescu“ prezintă miercuri, 11 iunie, ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, recitalul cameral susţinut de Trio Léman, format din: Felix Froschhammer – vioară, Magdalena Moroşanu – violoncel şi Julia Froschhammer – pian. În program: Ludwig van Beethoven – Trio op. 1 nr. 3 în do minor; Serghei Rahmaninov – Trio elegiac; Astor Piazzola.

Trio Léman a luat fiinţă în anul 2011, în Elveția, la Lausanne, pe malul lacului Geneva. De altfel,  numele Trio Léman evocă superbul peisaj al regiunii şi transmite ideea că muzica este o parte din frumusețea naturii. Alcătuit din trei tineri muzicieni remarcabili, pasionaţi de muzica de cameră, trio-ul a concertat mai ales în Elveția, dar a ajuns şi în România, la „Timişoara muzicală”. În iunie 2014, la invitaţia companiei Grawe România, Trio Léman concertează la Ateneul din București.

Discipoli ai profesorilor Pierre Amoyal, Patrick Demenga și Jean François Antonioli de la Lausanne Hemu şi cu studii la Accademia Chigiana cu Trio di Trieste, cei trei muzicieni şi-au dezvoltat un stil interpretativ propriu, marcat de dinamism, plin de culoare şi de contraste, dar care respectă în acelaşi timp indicaţiile compozitorului. Astfel, tinerii din Trio Léman interpretează cu dezinvoltură de la repertoriul clasic la tango.

Julia Froschhammer este născută la München şi a început studiul pianului la vârsta de 6 ani cu tatăl său, pianistul şi compozitorul Fritz Frosch­hammer. Absolventă a Hochschule für Musik und Theater din München, a câştigat, în duet cu fratele său, Felix Froschhammer, premiul Concursului Internaţional Wolfgang Jacobi. Concertează frecvent în calitate de solistă sau în formaţii camerale. S-a consacrat, de asemenea, învăţământului, printre altele în cadrul Şcolii de Muzică din Savigny şi al Institutului Ribaupierre din Lausanne.

Născut la München în 1984, Felix Froschhammer a început să studieze vioara cu Olga Voitova. Bursier al Bayerischer Musikfonds, studiază la clasa profesorului Pierre Amoyal în Lausanne, cu care împarte ulterior scena în calitate de solist şi devine unul dintre cei mai importanţi membri ai Cameratei din Lausanne. În anul 2007 obţine diploma de absolvent cum laudae şi premiul Lausanne Sinfonietta. Îşi continuă studiile la Academia Stauffer (Cremona) cu Salvatore Accardo. În prezent, Felix Froschhammer  este concertmaistru al Symphony Ensemble din Neuchâtel. În calitate de concertist, susţine cu succes recitaluri în întreaga lume. Pasionat şi de muzica de cameră, face turnee în toată Europa cu trio-ul „Sonaare” sau „Duo Froschhammer”. De asemenea, evoluează alături de artişti ca Felicity Lott, Pascal Roge, Bruno Pasquier, Patrick Demenga Antonio Lysy și François-René Duchable, iar spectacolele sunt difuzate la radio și televiziune şi înregistrate pe numeroase CD-uri.

Născută într-o familie de muzicieni români, Magdalena Moroşanu a început să studieze violoncelul la 11 ani, sub îndrumarea părinţilor, şi îşi completează studiile la Academia de Muzică din Bucureşti. Ulterior, obţine Künstlerische Diplom la Hochschule für Musik und Theater din Rostock (Germania) şi diploma de master cu Patrick Demenga la Conservatorul din Lausanne.

De-a lungul carierei sale timpurii, talentul Magdalenei Moroşanu a fost recompensat cu numeroase premii şi burse, printre care se numără Premiul Jeunesses Musicales Suisse,  obţinut cu Trio Athena, Premiul Fundaţiei Brambach (București, România), Premiul Fundaţiei Fides (Lausanne, Elveția). Magdalena Moroşanu susţine cu regularitate concerte în Europa, în calitate de solistă, muzician de cameră şi de orchestră. Repertoriul său acoperă toate stilurile cunoscute şi performează în domeniul muzicii vechi pentru violoncel baroc. Tânăra muziciană colaborează constant cu orchestre din Lausanne, Neuchâtel, Avenches, Geneva, Basel, Aarau, Biel și Berna. De asemenea, apare frecvent ca solist, atât în Elveția, cât și în străinătate. Magdalena Moroşanu dedică o mare parte a activității studenţilor săi, ca profesor de violoncel în Elveţia, la Conservatorul din Sion, la Conservatorul Neuchâtel  şi la Şcoala de Muzică Romanel-sur-Lausanne.   

Cele mai citite

Rezervele valutare ale BNR, în scădere

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) totalizau 62,511 miliarde de euro la data de 30 aprilie 2024, în scădere cu 2,7% comparativ...

Procurorul Daniel Horodniceanu a câștigat procesul cu Poliția Română, deși circula cu 170 km/h

Judecătorii au decis să îi dea câștig de cauză lui Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistratorii (CSM), chiar dacă a fost prins...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă