12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialRaed Arafat cere o singură lege pentru situațiile de urgență

Raed Arafat cere o singură lege pentru situațiile de urgență

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, sâmbătă, la Timișoara, că legislația privind situațiile de urgență este "foarte stufoasă”, anumite reglementări existând în diverse legi și ordine și, din acest motiv, este necesară o singură lege pentru acest domeniu.

"Legislația este foarte stufoasă. Anumite reglementări se regăsesc în anumite legi sau în anumite ordine. Acum lucrăm să punem aceste lucruri într-un singur ordin, o singură lege. Lucrăm la documente care sunt mult mai concrete, mult mai coerente, astfel încât cine citește documentul să nu mai trebuiască să mai caute în încă zece documente”, a declarat Raed Arafat, la conferința REHESACO pe tema siguranței la concerte și evenimente.

La conferință participă mai mulți experți din Germania și Marea Britanie, specializați în organizarea de evenimente și festivaluri sau controlul mulțimilor, dar și reprezentanți ai ISU Banat.

Raed Arafat a spus că evenimentul este important deoarece cei prezenți pot învăța din experiența experților străini.

"Eu cred că evenimentul este extrem de important, mai ales pentru lecțiile învățate de la alții. Au fost prezentări care au arătat aspectele de securitate, siguranță și prin ce trec alte țări. Colegul din Marea Britanie (Steve Allen – expert în controlul mulțimilor – n.r.) a fost genial la modul cum a trecut el prin diferite situații și alți colegi prin diferite situații. Sunt reguli care s-au învățat pe parcurs. Aspectul transformării pompierilor din Marea Britanie în agentul care forțează aplicarea anumitor reguli – acest lucru se întâmplă acum în România. Pompierii nu aveau arma suficient de puternică să se impună. De când a început modificarea legislativă, la mijlocul anului trecut, pompierii au această armă”, a mai spus Arafat.

În opinia acestuia, pentru proprietarii de cluburi și baruri este important să înțeleagă că trebuie să lucreze cu pompierii, nu să fie constrânși prin amenzi să ia anumite măsuri de siguranță a clienților.

"Important este ca proprietarii să înțeleagă și ei aspectul de siguranță a cetățeanului și să o ia în serios. Ai doi parteneri care lucrează împreună. Dacă ei lucrează împreună și realizează lucrurile corect, nu mai ai ce să te duci să impui, să amendezi sau să se respectă aînchizi un local. Când nu ceste reguli ajungi la obligativitatea de a lua măsuri”, a declarat Raed Arafat.

Pe de altă parte, secretarul de stat consideră că în acest moment inspectoratele pentru situații de urgență pot face față mai bine unor accidente colective decât în urmă cu câțiva ani, însă acest lucru depinde și de locul în care se petrece acel accident.

"România, din punctul meu de vedere, are o capacitate de a face față la astfel de evenimente mai bună decât acum câțiva ani. Orice incident, orice situație este unicat și nu se copiază identic cu altă situație. Capacitatea de a interveni în România este destul de mare. Acum depinde de unde apare situația, în București, Cluj, ori Timișoara, ori într-un oraș mic. Este imposibil ca fiecare oraș mic să aibă echipele de intervenție pregătite să intervină în cinci minute la un accident colectiv. Sistemul este adaptabil și flexibil”, a concluzionat Raed Arafat.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă