Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, doreşte ca lacul Siutghiol din staţiunea Mamaia să fie deschis ambarcaţiunilor de agrement, dar pentru acest lucru Ministerul Mediului trebuie să scoată lacul de pe lista siturilor Natura 2000, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Am rugat-o pe doamna ministru Rovana Plumb să ne ajute în ceea ce priveşte lacul Siutghiol şi anume să ne ajute să scoată lacul din lista siturilor Natura 2000 care ne împiedică să-l dezvoltăm turistic”, a afirmat Mazăre, joi, la finalul unei întâlniri cu ministrul Mediului.
Rovana Plumb l-a asigurat pe Mazăre că va analiza posibilitatea ca lacul Siutghiol să devină o atracţie pentru turişti.
„Ministerul Mediului va reanaliza posibilitatea de valorificare corectă şi de gestionare a lacului Siutghiol în aşa fel încât să se poată atrage turiştii şi în aşa fel încât cetăţenii care locuiesc în această zonă să se poată bucura de un mediu sănătos”, a explicat ministrul Mediului.
Mazăre a mai spus că pe lacul Siutghiol a încercat să realizeze, în urmă cu câţiva ani, şi o insulă de agrement, dar nu a primit aviz din partea conducerii de atunci a Ministerului Mediului.
El a menţionat că lacul va fi deschis în Canalul Poarta Albă – Midia pentru a permite ambarcaţiunilor de croazieră să vină de pe mare pe Siutghiol.
„Lacul Siutghiol este înconjurat de localităţi urbane, este înconjurat de Constanţa, de Năvodari, de Ovidiu, de Mamaia. Pe lacul Siutghiol am vrut să facem insula de agrement, dar am fost blocaţi. Vrem să deschidem lacul Siutghiol în canalul Poarta Albă-Midia pentru a putea intra cu ambarcaţiuni de agrement de pe mare până în lacul Siutghiol şi în plus vrem să facem şi teleschiul nautic. Ori, odată cu ieşirea de sub Natura 2000, care ne împiedică să dezvoltăm turistic, vom putea să dăm drumul acestor proiecte”, a menţionat Mazăre.
De asemenea, el a solicitat sprijinul ministrului Mediului şi pentru lacul Tăbăcărie din municipiul Constanţa pentru a fi curăţat şi redat circuitului turistic.
Rovana Plumb a menţionat că a discutat cu autorităţile locale din judeţul Constanţa, în cadrul întâlnirii de joi, şi despre o nouă viziune de valorificare a litoralului şi că toate propunerile înaintate pot fi realizate.
„Autorităţile locale au discutat cu noi o nouă viziune şi o nouă abordare în ceea ce priveşte administrarea, gestionarea, valorificarea şi exploatarea litoralului Mării Negre aşa că în cel mai scurt timp posibil vom elabora o strategie clară, începând de la graniţa Biosferei Delta Dunării şi până la Vama Veche în aşa fel încât să redăm litoralul Mării Negre, să-l redăm turismului naţional şi internaţional, dar acest lucru numai pe bază de dialog şi în colaborare cu autorităţile locale. Ministerul Mediului a preluat toate aceste propuneri, toate sunt fezabile, pentru toate există soluţie, soluţie din punct de vedere al programului investiţional cu asigurarea surselor de finanţare”, a declarat Rovana Plumb.