15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialRadu Mazăre va da în judecata DNA, susţinând că acesta acţionează diferit...

Radu Mazăre va da în judecata DNA, susţinând că acesta acţionează diferit în situaţii similare

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a anunţat, vineri, că va da în judecată DNA şi va cere daune morale de un milion de euro, întrucât a descoperit că procurorii anticorupţie acţionează diferit în situaţii similare, acuzându-i că reprezintă Poliţia politică a lui Traian Băsescu, potrivit Mediafax.

“De şase ani acuz faptul că în România Traian Băsescu a instituit o poliţie politică şi vârful de lance al acestei poliţii politice este DNA-ul. Sunt un veteran în lupta cu instituţiile care acţionează la ordin politic. Spuneam că procurorii DNA sunt politruci, sunt nişte şarle politice, nişte căţei care acţionează la ordin”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Radu Mazăre.

El susţine că în dosarul retrocedărilor a fost trimis în judecată după ce ar fi dat înapoi terenuri unor persoane care au cumpărat drepturile succesorale.

“Am primit un document tot de la DNA care demonstrază fără dubii că în situaţii identice suntem trataţi diferit. Mai excact în dosarul retrocedărilor în care am fost anchetat eu şi sute de oameni timp de cinci ani pentru ca ulterior să fim trimişi în instanţă printre altele am fost acuzat că am retrocedat terenuri unor persoane care au cumpărat drepturile succesorale”, a mai spus primarul municipiului Constanţa.

Mazăre a spus că în rechizitoriul în care a fost trimis în judecată se menţionează: “calitatea de persoană îndreptăţită este recunoscută numai celor îndreptăţiţi prin moştenire legală sau testamentară ca succesibili în virtutea gradului de rudenie sau prin succesiune, iar prin urmare cumpărătorii de drepturi succesorale nu pot recurge la procedura Legii 10/2001 pentru a obţine restituirea bunurilor ce decurg din drepturile succesorale cumpărate”.

El a explicat că în anul 2008 a descoperit că şi Adriean Videanu şi Răzvan Murgeanu ar fi retrocedat terenuri unor persoane care au cumpărat drepturi succesorale, astfel că a făcut fiecăruia dintre cei doi câte o plângere la DNA.

“Am studiat ce au făcut domnii Videanu şi Murgeanu la Bucureşti şi faptul că aceşti doi domni foşti primari acoliţi ai lui Băsescu membri marcanţi ai PDL au făcut acelaşi lucru, am pus mâna pe pix şi le-am făcut câte o plângere penală. Zilele trecute am primit un răspuns, este o rezoluţie datată 19 ianuarie 2011 care spune că vă trimitem alăturat un exemplar al rezoluţiei procurorului prin care 19 ianuarie 2011 faţă de numiţii Videanu şi Murgeanu s-a dispus neînceperea urmării penale, iar în rezoluţie se precizează că persoanele titulare ale drepturilor de proprietate asupra imobilelor îndreptăţite la măsuri reparatorii în sensul Legii 10/2001 constând în restituirea în natură sau după caz în echivalent nu au făcut altceva decât au folosit instrumente juridice legale (Codul civil) pentru cesionarea drepturilor lor de proprietate asupra imobilelor în discuţie. Având în vedere că cesionarea drepturilor s-a făcut în baza Codului civil concluzionăm că dispoziţiile de primar emise de făptuitorii Videanu şi Murgeanu nu au fost date cu încălcarea legii”, a mai spus Mazăre.

Primarul a menţionat că din acest motiv va da în judecată DNA şi va cere daune morale de un milion de euro.

“Independent de procesul penal care este pe rol o să acţionez în civil şi o să cer un milion de euro DNA şi domnului Ţuluş cel care a semnat rechizitoriul meu şi a semnat şi pe actul de neîncepere a urmării penale pentru domnii Videanu şi Murgeanu. Asta este justiţia pe care o înfăptuieşti în România domnule Băsescu. Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă”, a afirmat primarul Constanţei.

Radu Mazăre şi alte 36 de persoane – între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici – sunt acuzaţi de atribuirea nelegală a unor terenuri, creând un prejudiciu de 114 milioane de euro.

Primarul Radu Mazăre a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri.

Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa, potrivit DNA.

Cele mai citite

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...
Ultima oră
Pe aceeași temă