21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialRadu Jude – premieră mondială în Elveția

Radu Jude – premieră mondială în Elveția

Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude și produs de Ada Solomon, „Inimi cicatrizate“, va avea premiera mondială în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno – au anunţat miercuri organizatorii evenimentului, care se va desfăşura între 3 şi 13 august.

Pelicula, o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher, a fost inclusă în competiţia oficială a prestigiosului festival şi concurează pentru trofeul „Leopardul de Aur“.

Acţiunea filmului „Inimi cicatrizate“ are loc în anul 1937, când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării. Din distribuţie fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mlade-novic, Ilinca Hărnuţ, Şerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin și Adina Cristescu.

Scenariul şi regia sunt semnate de Radu Jude, director de imagine fiind Marius Panduru. „Inimi cicatrizate“ este o producţie Hi Film în coproducţie cu Komplizen Film (Germania), în asociere cu Bord Cadre Films (Elveţia), dezvoltată în cadrul Cinemart, Sofia Meetings. Producătoarei Ada Solomon i s-au alăturat pentru această peliculă coproducătorii Jonas Dornbach, Janine Jackowski și Maren Ade. Lungmetrajul a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Studioului de Creaţie Cinematografică al -Ministerului Culturii, Programului Media – Europa Creativă şi Eurimages.

Cum arată selecția din 2016

Festivalul de Film de la Locarno este recunoscut pentru selecția eclectică pe care o propune anual, așezând veterani ai cinematografiei internaționale alături de nou-veniți, tinere talente care propun altfel de pelicule decât cele cu care publicul larg (sau chiar cel de festival) e obișnuit. Anul acesta sunt 16 titluri în secțiunea „Piazza Grande“, 15 în competiția internațională și alte 15 în secțiunea „Prezent“.

„Simt că «Locarno 69» are una dintre cele mai variate, surprinzătoare și libere selecții realizate până în prezent, atât în ceea ce privește lista de oaspeți, cât și cea de titluri propuse în cadrul secțiunilor“, a declarat Carlo Chatrian, directorul artistic al festivalului. „Acest program marchează o revenire la spiritul original al festivalului, spiritul care a făcut un spațiu pentru industria de film mai puțin cunoscută și pentru directori tineri și în plină dezvoltare. Acest lucru face din Locarno un festival de avangardă, politic și poetic, vizionar și nonconfor-mist“, a mai declarat Chatrian, citat de presa internațională.

Important de notat este că la Locarno toate filmele, fără excepție, vor fi prezentate în avanpremieră mondială, înainte de a lua drumul competițiilor sau al cinematografelor. În acest festival sunt incluse, alături de pelicula regizată de Radu Jude, și „Hermia și Helena“, cea mai recentă adaptare după Shakespeare, în regia semnată de argentinianul Matias Piñeiro (aflat la a treia participare la Festivalul de Film de la Locarno), precum și „By the Time It Gets Dark“, pelicula regizorului thailandez Anocha Suwichakornpong, al cărui debut din 2009, „Mundane History“, a fost aclamat în cadrul aceluiași eveniment.

România, la Locarno

Deși suntem obișnuiți ca filmele românești să ajungă la festiva-lurile internaționale, precum cele de la Cannes, Berlin sau Veneția (asta ca să le numim pe cele mai mari), cineaștii ro-mâni nu sunt tocmai o prezență constantă la evenimentul din Locarno.

Deși festivalul există din anul 1946, prima nominalizare pentru un film românesc a venit abia în 1982, când pelicula „La capătul liniei“, a regizorului Dinu Tănase, a fost nominalizată pentru Leopardul de Aur.

28 de ani mai târziu, în 2010, pelicula românească „Morgen“ intra într-o competiție în care nu a fost considerată favorită și a ieșit cu patru premii, un record pentru prezența noastră în cadrul acestui festival nonconformist. Lungmetrajul regizat de Marian Crişan a câştigat Premiul special al juriului (acordat celei -de-a doua cea mai bună producţie din competiţia internaţională, deci cel mai important premiu după Leopardul de Aur), Premiul juriului ecumenic, un premiu din partea juriului tineretului, dar şi Premiul „Don Quijote“ din partea Federaţiei Internaţionale Cineclub.

2001 a fost un alt an bun pentru cinematografia românească la acest festival de film, când Adrian Sitaru a primit premiul pentru cea mai bună regie pentru „Din dragoste, cu cele mai bune intenţii“, fiind a doua distincţie pe care Sitaru a pri-mit-o aici la Locarno, după ce în 2007 fusese recompensat pentru scurtmetrajul „Valuri“. Bogdan Dumitrache, interpretul rolului principal din același film, a fost distins, la rândul său, cu Premiul pentru cel mai bun actor, în timp ce documentarul „Crulic – Drumul spre dincolo“, de Anca Damian, a primit o menţiune specială.

Cea mai recentă prezenţă a unui film românesc în com-petiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno a fost înregistrată în urmă cu trei ani, cu producţia „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism“, în regia lui Corneliu Porumboiu, selectată pentru ediția din 2014 a evenimentului.  

În această competiție sunt incluse, alături de pelicula regizată de Radu Jude, și „Hermia și Helena“, cea mai recentă adaptare după Shakespeare, precum și „By the Time It Gets Dark“.

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Ciolacu și ceilalți lideri PSD au lansat-o pe Firea spre Primăria Capitalei. Administrația nu trebuie să aibă culoare politică, susține premierul Ciolacu

Senatoarea Gabriela Firea, șefa filialei PSD București, s-a înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general al Capitalei, avându-i alături la acest eveniment...

România, aur în „proba regină” a canotajului, la Europenele de la Szeged

Barca feminină de 8+1 a României a cucerit medaliile de aur în finala disputată duminică la Campionatele Europene de la Szeged. România a încheiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă