17.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialFOTO: Radu Jude aduce încă un „Urs“ în ţară

FOTO: Radu Jude aduce încă un „Urs“ în ţară

Regizorul Radu Jude a câştigat Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de Film de la Berlin pentru pelicula „Aferim!“, un soi de western istoric în care un zapciu din Ţara Românească a secolului XIX pleacă în căutarea unui rob fugar.

Filmul lui Radu Jude atinge o problemă foarte puţin atacată de istorici şi de  aceea destul de necunoscută românilor de azi. Este vorba despre perioada în care moşierii români aveau sclavi ţigani.

Acţiunea filmului se petrece în 1835, iar Radu Jude şi-a motivat astfel alegerea epocii:

“Era o perioadă interesantă, în care Ţările Române intrau pe drumul modernizării, începând cu Regulamentele Organice din 1830,  dar exista încă un amestec tensionat între formele vechi de viaţă şi emanciparea care urma să fie impusă, parţial, desigur, de paşoptişti. În plus, am vrut ca problemele descrise în film – sclavia romilor, condiţia femeii, corupţia –  să fie percepute ca aparţinându-ne nouă, românilor; de aceea, am evitat să plasez povestea filmului în perioada domniilor fanariote. Fanarioţii nu erau «de-ai noştri», am fi putut să ne găsim o scuză, o modalitate de a plasa responsabilitatea în sarcina altora. Până la urmă, aşa cum nouă ne place să spunem că multe dintre problemele pe care le avem vin din faptul că Ţările Române au fost tot timpul în conflict cu Imperiul Otoman, tot timpul la intersecţia marilor conflicte şi asta a avut repercusiuni asupra istoriei noastre, de ce nu am accepta că lucrurile pot sta la fel şi în cazul minorităţii rome? Sute de ani de sclavie trebuie să lase nişte urme”, a comentat regizorul proaspăt premiat.

Titlul filmului este turcesc, iar Radu Jude a explicat şi cum a ajuns la el.

“Citind textele acestea de secol XIX, am întâlnit cuvântul, care are sensul de «bravo», «foarte bine», l-am folosit în dialogurile din scenariu şi, la un moment dat, mi s-a părut că ar fi potrivit ca titlu. Spectatorul e imediat trimis către istorie, către trecut, fiind un cuvânt extrem de puţin uzitat; şi în al doilea rând, prin faptul că personajele rostesc cuvântul acesta tot timpul, poate căpăta o valoare de simbol: o lume care-şi tot confirmă şi reconfirmă valorile şi opţiunile”.

Regizorul Radu Jude a urcat pe scena de la Berlinale Palast şi a declarat că, dacă ştia că va câştiga un asemenea premiu important, “ar fi fost mai serios când a filmat” lungmetrajul “Aferim!”.

De asemenea, regizorul român le-a mulţumit celor din echipa filmului, menţionând că, de fapt, premiul le aparţine lor.

Totodată, Radu Jude a spus că speră ca obţinerea acestui premiu să reprezinte un mesaj pentru instituţiile din România, acela că este important să sprijine cinematografia mai mult:

“Premiul ar trebui să fie un semn în plus faţă de atâtea altele din ultimii ani că ceea ce numim cinematograf de artă, film de autor ar trebui sprijinit de instituţiile care pot susţine acest lucru în România: Centrul Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii. Cred că este important ca cineaştii aflaţi la debut şi cineaştii tineri care se luptă să debuteze să aibă o şansă să-şi facă filme, în primul rând“, a declarat Radu Jude după ceremonia de decernare a premiilor celei de-a 65-a ediţii a Festivalului de la Berlin.  

Cele mai citite

VIDEO. Spectacol pe cerul României. Aurora boreală, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, a oferit un spectacol rar și uimitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând locuitorii...

ONU cere anchetă independentă, după descoperirea unor gropi comune în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a...

VIDEO. Spectacol pe cerul României. Aurora boreală, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, a oferit un spectacol rar și uimitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând locuitorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă