19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialRadarul Pădurilor. Polițistul care a amendat spiritul civic, sub anchetă

Radarul Pădurilor. Polițistul care a amendat spiritul civic, sub anchetă

Procesul verbal prin care un agent de poliție dă o amendă de 1000 de lei unui localnic din comuna Băiuț, județul Maramureș, a devenit viral pe internet și a fost preluat de  presa centrală. La o săptămână distanță, polițistul care a găsit de cuviință că localnicul cu spirit civic trebuie amendat se află sub anchetă.
Astfel, pe 4 iunie, localnicul Ciprian Coc a sunat la 112 , cerând să afle dacă un camion plin cu lemne care tocmai trecea prin centrul localității Băiuț transporta lemn în mod legal. Bărbatul folosea astfel un instrument inaugurat de Ministerul Mediului și Pădurilor în octombrie 2014 – Radarul pădurilor- prin care cetățenii sunt îndemnați să sune la numărul de urgență dacă au suspiciuni cu privire la camioane cu lemne pe care le întâlnesc pe șosele. Ceea ce a și făcut Ciprian Coc, un instructor auto născut în Strâmbu Băiuț, care acum locuiește în Baia Mare. Doar că, surpriză, a doua zi a primit un proces verbal în care era acuzat că a sunat în mod nejustificat la 112, pentru că transportul ar fi fost legal, și era somat să plătească o amendă de 1000 de lei.
“Amenda mi-a fost trimisă prin poștă. A fost prima dată când am sunat la 112 pentru Radarul Pădurilor. Tot am văzut camioane pline cu lemn care coboară din pădure, cu două zile înainte văzusem unul la ora 1 noaptea. Și în ziua aia am zis să sun, să mă asigur că e lemnul e legal. Doamna de la 112 m-a transferat la un polițist care nu prea m-a băgat în seamă, chiar mi-a închis telefonul. Mi-am zis că asta e, nu prea funcționează Radarul pădurilor. Apoi m-a sunat polițistul din localitate care mă cunoștea, care mi-a zis ‘Ce-i, mă, Cipri, cu transportul ăla? Vezi că o să fii sancționat dacă e legal’”, ne-a povestit Ciprian Coc. A doua zi, amenințarea polițistului Florin Precup s-a adeverit.
Bărbatul a cerut ajutorul ONG-ului Agent Green și a publicat procesul verbal, iar apoi a contestat amenda și a depus plângere la Inspectoratul Județean Maramureș, instituție care a demarat o anchetă.
“Faţă de poliţistul care a preluat semnalarea, a efectuat verificarea documentelor de transport prezentate şi în final a luat măsura sancţionării contravenţionale a apelantului s-a dispus cercetarea prealabilă pentru a se stabili existenţa sau inexistenţa unei abateri disciplinare şi luarea măsurilor legale faţă de acesta în conformitate cu prevederile Legii 360/2002 privind Statutul poliţistului. Încurajăm cetăţenii să semnaleze în continuare prin SUAU 112 orice aspecte de urgenţă şi cele referitoare la posibile încălcări ale legislaţiei din domeniul silvic,” transmite IPJ Maramureș într-un comunicat transmis României libere.
Agentul de poliție Florin Precup, care l-a amendat pe Ciprian Coc, nu a putut fi contactat în cursul zilei de astăzi.

Nereguli la înscrierea în Radarul Pădurilor

Cu privire la transport, polițiștii de la centru spun că ar fi fost, într-adevăr, legal: “Din primele verificări efectuate a rezultat că transportul avea avizul necesar pe care era înscris codul unic generat de aplicaţia SUMAL pentru cantitatea de masă lemnoasă respectivă.”
Dar Direcția de Control a Ministerului Mediului a găsit nereguli cu privire înregistrarea transportului în sistemul SUMAL, sistemul informatic prin care poat fi urmărit traseul lemnului.
“Facem mențiunea că în SUMAL, pentru primele două avize, ca mijloc de transport este menționat ansamblul cap tractor – remorcă, MM 07 BKT MM 06 BKT, folosindu-se credențialele alocate S.C. BKT FOREST S.R.L. din localitatea Lăpuș, jud. Maramureș, iar pentru al treilea este menționat doar auto nr. MM 07 BKT, folosindu-se credențialele alocate O.S. ASOCIAȚIA SALCÂMUL CIUMEȘTI din localitatea Ciumești, jud. Satu Mare. Astfel, în primele două cazuri au fost încălcate prevederile art. 4, alin. 10 din Normele referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, aprobate prin H.G. nr. 470 din 2014: „Avizele de însoţire (…) se emit pentru fiecare mijloc de transport în parte şi se transmit în SUMAL de către emitent; (…)”. Fapta este sancționată de art. 7, lit k din H.G. nr. 470 din 2014: „nerespectarea de către utilizatorii SUMAL a obligaţiilor referitoare la modul de operare a datelor în SUMAL, (se sancționează n.n.) cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei,” transmite biroul de presă al Ministerului Mediului într-un răspuns către România liberă.

Cele mai citite

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...
Ultima oră
Pe aceeași temă