18.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialPutin vrea o enclavă în afara controlului Kievului

Putin vrea o enclavă în afara controlului Kievului

 

Oreuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate a fost convocată la cererea SUA pentru examinarea acuzaţiilor privind incursiunile militare ruseşti, dar nu s-a luat nici o decizie concretă din cauza veto-ului opus de Rusia. Secretarul general adjunct pentru afaceri politice, Jens Andres Toyberg-Frandzen, a evocat printre scenariile posibile „un conflict îngheţat şi persistent, care ar menţine statu quo în sud estul Ucrainei ani de zile sau decenii în viitor”. Un alt scenariu al ONU este cel al „unui conflict care continuă în surdină timp de luni de zile, cu lupte sporadice de mică intensitate, urmate de perioade în care cresc ostilităţile şi pierderile umane”.

Aceste scenarii evocate „ar fi o catastrofă pentru Ucraina” a -estimat responsabilul onusian. -Confruntările s-au intensificat în estul ucrainean de ceva vreme şi informaţiile Kievului privind intrarea de vineri pe -teritoriul său a unor convoaie -militare ruseşti cu armament greu provenind din Rusia au fost -coroborate de NATO şi OSCE.

Pentru prima oară după armistiţiul (relativ) din 5 septembrie, NATO a confirmat intrarea de convoaie militare ruseşti în estul Ucrainei, „În ultimele două zile, am văzut coloane de echipamente ruseşti, tancuri ruseşti, sisteme ruseşti de apărare antiaeriană, artilerie rusească şi trupe de combatanţi ruşi intrând în Ucraina”, a declarat comandantul-şef al Alianţei, aflat în vizită la Sofia. Fotografii datând din 12 noiembrie făcute de Stefan Huijboom, ziarist american corespondent în Ucraina, în apropierea localităţii Torez (68 km est de Doneţk) şi postate pe contul său Twetter prezintă un convoi de trei vehicule militare care se îndreaptă spre est. Naţionalitatea soldaţilor nu este -cunoscută, dar se observă că vehiculele amfibie de tip MT-LB sunt ruseşti, din care unul este SNAR-10 „Jaguar”, echipat cu radar.

Avertismente NATO şi OSCE

Philip Breedlove, comandantul -Comandamentului militar NATO pentru Europa (SACEUR), a subliniat originea rusă a convoaielor observate. La rândul său, secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier, s-a declarat „preocupat” de „un risc de escala-dare” a conflictului. „Acest aflux de arme în regiune poate duce la o confruntare deschisă şi nu dorim aşa ceva”. Iar ministrul ucrainean al Apărării a anunţat că ţara sa „se pregăteşte de luptă”. Securitatea a fost întărită în jurul portului Mariupol, pe care rebelii pro-ruşi l-au desemnat ca viitoarea lor ţintă.

Mişcările din ultimele zile reprezintă o escaladă în conflictul dintre Rusia şi Ucraina după acordurile din 5 septembrie de la Minsk care au permis o încetare a focului, încălcată regulat de partea rusă. Alegerile decise de separatişti în Doneţk şi Lugansk, zone controlate de ei, la 2 noiembrie au anulat aceste acorduri şi au dus la creşterea tensiunii în regiune.

Cameron nu renunţă

Premierul britanic, David Cameron, a avertizat că Marea Britanie trebuie să fie pregătită să accepte un nou „război rece” cu Rusia în loc să permită preşedintelui Vladimir Putin să „sfâşie cartea regulilor internaţionale” prin acţiunile sale în Ucraina. Într-o evaluare severă, premierul britanic a declarat că, dacă Rusia continuă pe „calea actuală”, relaţiile cu restul lumii vor fi „radical diferite în viitor”. Cameron a precizat că nu a acceptat că un război rece ar fi inevitabil, dar a subliniat că Marea Britanie nu va da înapoi în ce priveşte o intensificare a confruntării economice şi politice cu Moscova.

Modelul „Georgia”

Frontiera dintre Rusia şi Ucraina este deschisă, total poroasă şi permite tranzitarea de trupe şi material militar rusesc. Sute de soldaţi ruşi antrenează şi echipează separatiştii din estul Ucrainei, activităţi care accentuează tensiunile cu Occidentul şi autorităţile ucrainene. Experţi militari ai NATO arată că Moscova urmează modelul războiului cu Georgia din 2008, când a stabilit enclave în Abhazia şi -Ossetia de Sud pentru a se asigura că naţiunile compromise teritorial nu vor putea adera la NATO. A procedat la fel cu Transnistria, regiune separatistă în Republica Moldova, unde ruşii sunt instalaţi. Acum problema este că o -zonă-tampon între forţele ucrainene şi separatişti, stabilită în cadrul încetării focului din septembrie, poate deveni o frontieră de facto a noii enclave. Între timp, frontiera dintre estul Ucrainei şi Rusia rămâne deschisă, permiţând implantarea militară rusă.  

Cele mai citite

VIDEO. Real Madrid, campioană pentru a 36-a oară în La Liga

Real Madrid a cucerit titlul în La Liga în mod matematic, după ce a obținut o victorie zdrobitoare împotriva echipei Cadiz, cu scorul de...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...
Ultima oră
Pe aceeași temă