12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialPutin lansează operaţiunea „calul troian“?

Putin lansează operaţiunea „calul troian“?

Tensiunea a crescut brusc între Rusia şi Ucraina. Premierul interimar, Arseni Iaţeniuk, acuză Moscova că e în spatele unei „strategii de destabilizare pentru ca o armată străină să treacă frontiera şi să invadeze teritoriul”.

Planurile lui Putin de a prinde Ucraina în Uniunea sa vamală nu se opresc la anexarea Crimeii şi analiştii estimează de mult că dictatorul rus va desfăşura diverse operaţiuni de destabilizare pentru a-şi atinge scopul. Şi-a desfăşurat trupele la frontierele ucrainene fără să ţină cont de avertismentele Occidentului. O armată bine organizată, bine dotată, dar ascunsă sub măşti negre. Recent s-a aflat că în perioada violenţelor din Piaţa Maidan, la Kiev, oamenii FSB-ului (ex-KGB) se aflau în toiul evenimentelor, desigur lucrând pentru omul de paie al lui Putin, ex-preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere. Situaţia nu este tolerată de Kremlin şi acum începe operaţiunea din interiorul Ucrainei, agenţii FSB folosind şi militanţii pro-ruşi pentru a păstra o „faţadă” ucraineană în cadrul planului de rupere a estului de restul ţării.

Administraţii regionale luate cu asalt, depozite de arme jefuite. Ucraina a acuzat luni Rusia că vrea să invadeze ţara pentru a o „dezmembra”, după o bruscă creştere a tensiunii în regiunile rusofone din est, unde miniştrii au fost trimişi pentru a calma situaţia. Manifestanţi pro-ruşi, mulţi mascaţi sau cu cagule, au atacat şi ocupat duminică sedii oficiale ale administraţiei locale sau ale serviciilor securităţii interne (SBU) în marile oraşe Harkov, Lugansk şi Doneţk.

Guvernul pro-european interimar de la Kiev s-a reunit ieri de urgenţă pentru examinarea situaţiei, premierul ­Iaţeniuk acuzând direct Moscova: „Aceste incidente fac parte dintr-un plan de destabilizare a situaţiei pentru ca o armată străină să treacă frontiera şi să invadeze teritoriul ucrainean, ceea ce nu vom permite”. În plină criză politică, Kievul trebuie să organizeze alegerile prezidenţiale din 25 mai, ­unde candidaţii pro-europeni sunt favoriţi. Dar activiştii pro-ruşi cer organizarea la aceeaşi dată de referendumuri de alipire la Rusia sau de federalizare a Ucrainei, soluţie susţinută oficial de Moscova. În acelaşi timp, Ucraina se zbate într-o profundă criză economică, perspectivele agravându-se o dată cu creşterea preţurilor gazelor ruseşti, anunţată săptămâna trecută de şeful Gazprom.

„Dirijorul”

Preşedintele rus, care s-a angajat să apere „prin toate mijloacele” populaţiile rusofone din ex-republicile sovietice, este acuzat că pune în practică „un plan de dezmembrare a Ucrainei”, incidentele din estul ţării făcând parte dintr-un scenariu scris deja de Federaţia Rusă”. Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a declarat că persoanele angajate în tulburările din ultimele două zile au un puternic accent rusesc şi au misiunea de a organiza dezordini separatiste. Vasili Serghienko, ziarist şi militant al partidului naţionalist ucrainean Svoboda (Libertate), a fost descoperit mort şi purtând urme de tortură, la o zi după ce fusese răpit. Corpul său prezintă „urme de tortură” şi răni de cuţit, iar craniul este zdrobit, precizează Svoboda. 

 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă