17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialPutin își apără „clanul“

Putin își apără „clanul“

Grupul RBK, ce cuprinde un canal TV, un site Internet şi un cotidian, a fost decapitat la ordinul Kremlinului. Criza mocnea de câteva luni, dar afacerea Panama Papers a precipitat decizia. 

Administraţia prezidenţială nu a apreciat punerea în discuţie a violoncelistului Serghei Roldughin, naşul uneia dintre fetele lui Putin şi acuzat că a transferat două miliarde dolari în bănci offshore pentru amicii liderului de la Kremlin. În străinătate, afacerea a fost relatată pe larg, dar în Rusia doar RBK a îndrăznit să o facă.O „crimă“ în plus. Pentru că ziariştii grupului au trecut linia roşie de două ori în lunile precedente.

Prima dată când au evocat o misterioasă Ekaterina în fruntea unui important fond financiar consacrat noilor tehnologii. Au avut grijă să nu-i dezvăluie identitatea, dar toată lumea a înţeles  că era vorba de fiica lui Putin. Şi a doua oară cu ocazia unui  articol asupra tânărului oligarh Kirill Şamalov, cu o avere apărută peste noapte şi căsătorit cu Ekaterina.

Pentru Kremlin, paharul s-a umplut, mai ales că datorită anchetelor sale site-ul RBK  a ajuns printre primele din ţară. Odată cu apropierea le­gislativelor din septembrie şi la mai puţin de doi ani până la alegerile prezidenţiale, autorităţile au decis să acţioneze.

Avertismentul a venit la două săptămâni după dezvăluirea afacerii Panama Papers, când agenţii FSB (ex-KGB) au intrat în biroul miliardarului Mihail Prohorov, proprietarul grupului. Motivul invocat a fost „fraudă şi evaziune fiscală“. O percheziţie avertisment. Omul de afaceri, altădată angajat în politică şi candidat la prezidenţiale în 2012, a făcut concesii. A sacrificat cei trei „piloni“ ai redacţiei şi alţi patru responsabili se pregătesc să plece. Este debutul preluării controlului RBK.

De la WikiLeaks la Panama Papers

Documentele Panama Papers sunt un apel la trezire pentru toţi cei care mai aveau dubii privind  dimensiunea clientelismului şi corupţiei înrădăcinate la nivelul conducerii Rusiei.

Pentru cei care au urmărit funcţionarea internă a preşedinţiei lui Putin în ultimii 16 ani, documentele Panama sunt o confirmare, şi nu o dezvăluire.

Prima dată o mare cantitate de informaţii a divulgat în 2010 sistemul corupţiei în Rusia, când ca­bluri diplomatice americane obţinute de WikiLeaks au descris un „stat mafiot virtual“ şi un sistem în care preşedintele rus utilizează intermediari pentru a-şi ascunde „averea ilicită“. Documentele detaliau un sistem autoritar cleptocratic în care responsabilii ruşi, oligarhii şi crima organizată s-au reunit pentru a aduna bogăţii uriaşe.

O nebuloasă de firme offshore

De această dată, documentele Panama dezvăluie un cerc de spălare de bani implicând apropiaţii lui Vladimir Putin, operaţiuni de miliarde de do­lari executate de Banca Rossia, supusă sancţiunilor americane şi europene după anexa­rea Crimeii de către Rusia.

Un amic al lui Putin, violoncelistul Serghei Roldughin, se află în centrul montajelor financiare, în centrul unui complex sistem de societăţi-ecran prin care sume colosale sunt scoase din Rusia de oamenii din cercul lui Putin.

Miile de documente dezvăluie că de ani de zile milioane de dolari provenite din seifurile statului rus tranzitează spre societăţi offshore din Panama şi Caraibe prin complicitatea apropia­ţilor preşedintelui rus. În centrul acestor operaţiuni suspecte figurează Banca Rossia, considerată „banca clanului Putin“, aflată sub sancţiunile americane şi europene după anexarea Crimeii de către Rusia.  

Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă