17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialPutin îl acuză pe Erdogan de „business familial“ cu SI

Putin îl acuză pe Erdogan de „business familial“ cu SI

Războiul verbal dintre „țarul“ Putin şi „sultanul“ Erdogan, care durează de câteva zile, s-a intensificat joi, când liderul de la Kremlin a promis Turciei că „va regreta că a doborât un bombardier rus la 24 noiembrie“.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a folosit discursul său anual asupra stării naţiunii pentru a avertiza Turcia că Moscova are în vedere adoptarea de noi sancţiuni pentru pedepsirea Ankarei pentru doborârea unui bombardier rus săptămâna trecută, lângă frontiera ruso-turcă. Liderul de la Kremlin a recurs la o violentă diatribă contra Turciei, condusă de „o clică“ care a pierdut „raţiunea şi bunul simţ“ lovind un avion rus, o trădare pe care Rusia „nu o va uita niciodată“ şi pe care res­ponsabilii turci „o vor regreta“. „Nu vom uita niciodată această complicitate cu teroriştii. Vom considera întotdeauna trădarea ca pe unul din actele cele mai rele şi mai josnice“, a lansat liderul rus în discursul anual în faţa parlamentarilor, membrilor Guvernului şi guvernatorilor regiunilor Rusiei. El s-a apărat că „flutură armele“ în această criză şi a promis noi măsuri ca represalii contra Ankarei, deja victimă a unui embargo asupra produselor alimentare şi a sancţiunilor vizând întreprinderile sale şi sectorul turistic.

În ajun, ministrul rus al Ener­giei, Alexandre Novak, anunţase că negocierile asupra pr­iectului gazoductului Turkish Stream, care  urma să aducă gaz rusesc spre Europa prin teritoriul turc, a fost „suspendat“.

„Nu este ultima oară când le reamintim ce au făcut, nici ultima oară că vor regreta pentru ce au făcut“, a clamat Putin în discursul său de politică generală în care criza cu Turcia a eclipsat problemele economice şi sociale. Făcând distincţie între lideri şi poporul turc, „bun, muncitor şi talentat“, Vladimir Putin a acuzat din nou clasa politică a ţării că „îşi umple buzunarele“ protejând traficul cu petrol practicat de organizaţia jihadistă Statul Islamic în Siria.

Rusia a trecut deja de miercuri la atacuri personale, acuzând direct preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi familia sa că este implicat în contrabanda cu petrol a SI, una din principalele surse de finanţare a grupării jihadiste. Putin personal a evocat fluxuri „masive, industriale“ de pe­trol spre Turcia, care generează profit de „milioane şi miliarde de dolari“.

Acuzaţii da, dovezi ba

Dacă miercuri tensiunile ruso-turce păreau să regreseze, declaraţiile oficialilor ruşi din Ministerul Apărării au pus gaz pe foc. În cadrul unei conferinţe de presă la Moscova, responsabilii ministerului au afişat imagini satelitare care potrivit lor, prezintă coloane de maşini-cisternă încărcate cu petrol în instalaţiile controlate de Statul Islamic în Siria şi în Irak, apoi traversează frontiera spre Turcia vecină. Dar nu au specificat ce elemente şi dovezi directe deţin privind participarea directă a lui Erdogan şi familia acestuia, acuzaţie respinsă vehement de preşedintele turc. Ministrul adjunct al Apărării, Anatoli Antonov, a declarat că „preşedintele Erdogan şi familia sa sunt implicaţi în această afacere criminală“. „În Occident nimeni nu pune întrebări asupra faptului că fiul preşedintelui turc dirijează una din cele mai mari societăţi de energie sau că ginerele său a fost numit ministru al Energiei. O întreprindere familială minunată!“, a mai subliniat Antonov.

Reţele criminale…

Ministerul rus al Apărării a mai acuzat că aceleaşi reţele criminale implicate în contrabanda de petrol spre Turcia furnizează şi arme, echipament şi antrenează  combatanţii SI şi din alte grupări islamiste. Ge­neralul Serghei Rudskoi, adjunctul şefului Statului Major al armatei ruse a declarat ziariştilor că „Turcia a participat la aceste operaţiuni de multă vreme şi în mod regulat“. Ruşii susţin că bombardamentele lor în Siria au produs o breşă importantă în capacitatea SI de producere, rafinare şi vânzare de petrol şi au dezvăluit itinerarele contrabandei.

„Propagandă sovietică“

Erdogan nu a întârziat să riposteze şi într-un discurs la Ankara în faţa sindicaliştilor a ameninţat cu represalii dacă Moscova continuă „să propage calomnii“. Joi, el a denunţat acuzaţiile „imorale“ lansate contra familiei sale. „Rusia este obligată să dovedească aceste acuzaţii (…) cele care implică familia mea sunt de natură imorală“. Şi a afirmat că deţine „dovezi“ privind implicarea Rusiei în traficul de petrol al SI. „Avem dovezi şi vom începe să le dezvăluim lumii“, Erdogan citând numele unui om de afa­ceri sirian, George Haswani, „titularul unui paşaport rusesc“. Iar premierul Davutoglu a catalogat  din nou acuzaţiile ruse ca fiind „propagandă sovietică“. În pofida virulentelor atacuri ale preşedintelui rus, o slabă speranţă de calmare a tensiunilor din relaţiile dintre cele două ţări s-ar putea concretiza odată cu întâlnirea de joi dintre miniştrii de Externe rus, Serchei Lavrov, şi turc, Ahmet Davutoglu, în timpul unei reuniuni ministeriale a OSCE la Belgrad. Lavrov a anunţat că se va întâlni cu omologul său turc la cererea acestuia, în speranţa că va auzi „ceva nou care nu a mai fost spus public“.

Până în prezent, înalţii res­ponsabili ruşi au refuzat orice contact cu omologii turci, auto­rităţile de la Moscova cerând, fără succes, scuze oficiale din partea Ankarei pentru distrugerea avionului rus care a provocat moartea a doi piloţi, primele pierderi oficiale de la debutul intervenţiei ruse în
Siria, la 30 septembrie.   

Cele mai citite

Inițiativa pentru Democrație lansează un nou site de informații pentru Alegători și anunță Granturi pentru a crește puterea Votanților din Europa

Bruxelles — Inițiativa pentru Democrație (A4D), o organizație nonpartizană de frunte dedicată susținerii și protejării valorilor democratice la nivel global, este mândră să anunțe...

Boloş: Guvernul a adoptat o OUG cu măsuri de digitalizare. Una se referă la e-Case de marcat

Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a anunţat că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă cu măsuri de digitalizare, iar prima se referă la e-Case...

Staycation: 5 idei pentru o minivacanță în propriul oraș

Staycation este un concept nou din industria turistică, dar care capătă din ce în ce mai multă popularitate. Rezultatul a două cuvinte din limba...
Ultima oră
Pe aceeași temă