14.1 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialPutin a retras semnătura Rusiei de pe actul fondator al Curții Penale...

Putin a retras semnătura Rusiei de pe actul fondator al Curții Penale Internaționale. Cetățenii ruși nu mai pot fi judecați de CPI decât cu acordul Moscovei

Președintele Vladimir Putin a semnat miercuri un ordin prin care retrage semnătura Rusiei din Statutul de la Roma – actul legal prin care a fost creată Curtea Penală Internațională (CPI), infornează agențiile internaționale de presă citate de Agerpres.

Putin a afirmat că “trebuie acceptată propunerea Ministerului Justiției, în consens cu Ministerul de Externe, Curta Supremă, Procuratura Generală și Comitetul de Instrucție (…) de a informa secretarul general al ONU de decizia Rusiei de a nu face parte din Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale”.

“Decizia Rusiei de a nu participa la Statutul CPI, sau, cu alte cuvinte, retragerea semnăturii, implică consecințe juridice prevăzute în Convenția de la Viena asupra tratatelor internaționale din 1969”, a precizat un comunicat al Ministrului rus al Afacerilor Externe.

Rezoluția — grație căreia Rusia poate rămâne în afara jurisdicției Curții de la Haga — intră în vigoare chiar azi.

Cancelaria rusă a afirmat că timp de 14 ani cât a funcționat, CPI a produs doar patru sentințe și a cheltuit peste un miliard de dolari.

În ianuarie 2016, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe rus, Maria Zaharova, a denunțat lipsa de obiectivitate a CPI când tribunalul a autorizat o investigație a posibilelor crime de război săvârșite în timpul războiului dintre Rusia și Georgia din 2008 din regiunea separatistă Osetia de Sud, scrie agenția EFE.

De asemenea, la începutul săptămânii, CPI a dat publicității o declarație în care se afirma că Rusia și Ucraina se află într-un conflict armat și în care Crimeea era considerată teritoriu ocupat, scrie AFP.

Rusia a semnat Statutul de la Roma în 2000, dar nu l-a ratificat niciodată.

Prin decizia de a revoca semnătura, niciun cetățean rus nu va putea fi judecat la Haga pentru crime de război sau genocid decât în condițiile în care Consiliul de Securitate al ONU, unde Rusia are drept de veto, decide acest lucru.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Acțiunile de control ale ANAF, în aprilie 2024, au diminuat pierderea fiscală cu 430 milioane lei

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) prezintă raportul lunii aprilie al acțiunilor întreprinse de către direcțiile de specialitate din cadrul ANAF...

Sezon de vis pentru „corbii albaștri”! Corvinul, din Liga a 2-a, în Europa League

Divizionara secundă Corvinul Hunedoara a câștigat în premieră Cupa României și va evolua din nou în cupele europene după 42 de ani de pauză. Corvinul...

Importurile de gaze au crescut cu 34,5%, în primul trimestru din 2024

România a importat, în primele trei luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 323 tone echivalent petrol (tep), cu 34,5% mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă