20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPutem descarca legal filme de pe net!

Putem descarca legal filme de pe net!

» Romanii au de acum posibilitatea sa descarce filme prin internet, in deplina legalitate, folosind platforma online www.filmbox.ro.

» Pretul unui film este modic, abonamentul este gratuit pentru urmatoarele 12 luni, dar si numarul filmelor este inca destul de redus.

Primul serviciu prin care s-a spart gheata in materie de livrare legala in Romania a filmelor prin internet se numeste Filmbox.ro. Acesta detine drepturi exclusive de distributie prin internet – direct de la reprezentantii legali ai producatorilor din industria cinematografica mondiala – si cu ajutorul lui se pot procura rapid si legal filme de calitate. Filmele sunt protejate prin tehnologia DRM (Digital Rights Management), tehnologie ce permite accesul la continutul filmului numai persoanelor care detin licenta de vizionare.

Un film: 7 lei
Astfel, orice utilizator care detine un card bancar si o conexiune la internet poate beneficia in sfarsit de un astfel de serviciu, indelung asteptat de consumatorii romani. Este practic pentru prima data cand consumatorul roman poate inchiria un film, la orice ora doreste, fara a fi nevoit sa se deplaseze la un centru de inchiriere si fara sa mai fie apoi necesar un al doilea drum pentru predarea filmului respectiv. Tariful este de 6,99 lei pentru oricare dintre filmele aflate in colectia Filmbox. Este insa vorba despre un prim pas, site-ul aflandu-se in faza beta, iar colectia numarand momentan doar 13 titluri (filme din anii 2004-2008).

Poate si de aceea pentru toti utilizatorii care isi creeaza un cont pana pe data de 31 decembrie 2009 abonamentul este gratuit si va ramane gratuit pentru primele 12 luni de la activarea acestui cont. Dar in perioada urmatoare vor fi introduse mai multe tipuri de abonamente, cu credit inclus (filme incluse) si cu perioade de valabilitate diferite (pentru ca filmele descarcate prin internet au, asemenea unor DVD-uri inchiriate, o perioada de valabilitate in care pot fi vizionate de oricate ori doreste utilizatorul).

Rezolutie SD sau HD
Filmele, insotite de subtitrari in limba romana, pot fi descarcate in format digital la rezolutii Standard Definition (SD) sau High Definition (HD), direct de pe serverele Filmbox, care promite ca in acest fel poate asigura viteze mari de transfer. Serviciul este disponibil 24 de ore din 24, iar modalitatea de comandare si de descarcare a filmelor este destul de simpla, platile electronice fiind procesate, pe serverele Gecad ePayment, in trei-patru minute. Filmele descarcate au extensia .wmv si se pot viziona numai pe platforme Windows (2000/XP/2003/Vista) si numai cu ajutorul aplicatiei Windows Media Player (versiunile 9-11).

Pana acum aveam doar "pay per view"
Pana acum, singura modalitate de a comanda si viziona un film acasa, fara a mai fi necesara o deplasare la vreun centru de inchiriere, era oferita de DigiTV printr-un sistem de pay per view (contra cost). Dar acest lucru nu inseamna ca filmul poate fi vizionat la orice ora dorim, ci ca trebuie urmarita o grila de programe. Cu alte cuvinte, utilizand acest gen de serviciu, abonatul poate sa-si aleaga evenimentul preferat (film, concert, eveniment live etc.) la ora convenabila pentru el, dar nu oricand.

Practic, serviciul consta intr-o lista de evenimente care ruleaza dupa un program dinainte stabilit pe anumite canale (Digi Film 1 si Digi Film 2). Orice abonat Digi TV Satelit, folosind functia EPG (Electronic Program Guide), poate sa vada programele ce ruleaza pe acele canale si sa le comande prin intermediul telefonului. Tariful este de 3 lei pe film/emisiune/concert. Pentru vizionare, dupa ce verifica programul Digi Film, abonatul isi comanda filmul sau concertul dorit sunand la telefon, urmand ca pe viitor sa fie introduse si alte modalitati de comandare online si prin SMS.

» Fara acces in 2009
Desi foarte multe surse din piata dadeau ca sigura deschiderea magazinului online de muzica si filme in Europa de Est in 2009, se pare ca anul se va incheia fara acest eveniment asteptat. Momentan, tarile din vestul "batranului continent" au acces la cumparaturi in iTunes Music Store, in timp ce numai britanicii, francezii si irlandezii pot inchiria filme, seriale si diverse show-uri TV (productie proprie). "Romania, in ciuda deschiderii mari catre online din ultimii ani, nu cred ca reprezinta o tara foarte atragatoare pentru vanzatorii online de filme", explica analistul Alexandru Marcu.

Motivul principal pentru care modelul de vanzare al iTunes ar putea sa nu aiba succes la noi este ca rata pirateriei este foarte mare si ca majoritatea romanilor descarca filme de pe internet, ilegal. In al doilea rand, preturile practicate de Apple in magazinul iTunes sunt destul de mari – 2,99 euro/episod de serial (in total per sezon, cat intreg pachetul cu DVD-uri ce apare la finalul unui sezon dintr-un serial) sau 9,99-14,99 euro pentru inchirierea unui film de lungmetraj. Ce-i drept, plusul iTunes – in comparatie cu nou-lansatul Filmbox.ro – consta in faptul ca poti viziona acasa filme care ruleaza deja in cinematografe.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă