17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialPsihodrama programata la Bruxelles

Psihodrama programata la Bruxelles

» Membrii Comisiei Europene sunt audiati saptamana aceasta de catre Parlamentul UE, care trebuie sa decida in bloc daca este sau nu acceptabila compozitia Executivului European. De aceste audieri depinde si soarta comisarului roman Dacian Ciolos.

Intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, surogatul de Constitutie Europeana, care ar trebui sa duca la o mai buna integrare si functionare a institutiilor UE, nu va avea loc decat dupa intrarea in functiune a noii Comisii Europene. Saptamana aceasta, comitetele specializate ale Parlamentului European ii audiaza pe membrii colegiului de comisari care formeaza Executivul European, Comisia de la Bruxelles fiind cea care se apropie cel mai mult de modelul unui guvern european. Parlamentul European, desi dispune de puteri sporite o data cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisbona, nu poate bloca comisari individuali, neavand la indemana o alta posibilitate de a-si exprima nemultumirea fata de anumite numiri impuse de capitale decat respingerea in bloc a intregii Comisii Europene. Aici se situeaza intreaga miza a actualelor audieri, care se vor intinde de-a lungul intregii saptamani la Bruxelles, continuand saptamana viitoare la Strasbourg. Fiecare comisar european se prezinta in fata comitetului parlamentar care dispune de atributii similare, unde candidatul este supus unui baraj de intrebari menite a determina daca el dispune de competentele necesare pentru a ocupa un post de o asemenea responsabilitate. Printre cei audiati se numara si romanul Dacian Ciolos, propus pentru portofoliul Agriculturii, care va fi audiat vineri, cand va fi chestionat in legatura cu neregulile administrarii fondurilor europene intre 2007 si 2008, cand a ocupat postul de ministru al Agriculturii.

Aceste audieri pot deveni adevarate incercari traumatice pentru candidati, care, daca primesc un aviz negativ, nu pot decat sa spere ca presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, le va gasi un alt portofoliu, ceea ce va insemna insa in mod automat ca ar urma o alta audiere s.a.m.d.
Dupa lantul de audieri, care se va prelungi si saptamana viitoare, va urma un vot plenar al Parlamentului European, pe 26 ianuarie, vot care va confirma definitiv echipa comisarilor. Din fericire, pentru comisarii desemnati exista toate semnele ca audierile nu vor avea repercusiuni negative, in masura in care formatiunile politice din Parlamentul European si-au incheiat deja intelegerile in culise, astfel incat numai incapacitatea crasa si dovedita a unora dintre comisarii numiti ar mai putea rasturna bunul mers al confirmarii institutionale a Executivului european.

Intrebari
» Vanatoare de comunisti
Pentru prima oara – consecinta a solidului viraj spre dreapta al Parlamentului European dupa alegerile de anul trecut –, tendintele stangiste din trecutul comisarilor europeni care vor fi audiati de Parlament capata dimensiunile unor tare politice. Astfel, sub presiunea dreptei din Parlamentul European, actualul Inalt Reprezentant pentru Afacerile Externe, altfel zis, ministrul de Externe, Catherine Ashton, este acuzata de a fi fost contabila a unei ONG britanice antinucleare si promoscovite in perioada razboiului rece. Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, fost militant portughez maoist devenit militant activ in favoarea economiei de piata, se pazeste sa intervina in aceasta dezbatere.

Dan Alexe
Dan Alexehttp://dan-alexe
Dan Alexe, corespondent Bruxelles
Cele mai citite

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...
Ultima oră
Pe aceeași temă