10.3 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialPSD sperie din nou mediul de afaceri: Firmele vor fi obligate să...

PSD sperie din nou mediul de afaceri: Firmele vor fi obligate să aibă conturi separate pentru TVA, de la 1 octombrie

Disperat că nu strange destui bani la buget, în ciuda creșterii economice record, Guvernul va lovi tot în firmele corecte, pe care le va bloca printr-o nouă măsură birocratică: obligația de a avea conturi separate pentru TVA, de la 1 octombrie.

După ce au generat haos în rândul firmelor cu celebrul formular 088 privind înregistrarea în scopuri de TVA, specialiștii din PSD au mai gândit o măsură care, se plâng oamenii de afaceri, va duce la blocaj în economie.

Astfel, toate companiile și instituțiile publice vor avea obligația ca, de la 1 octombrie, să aibă deschise conturi distincte pentru încasarea taxei pe valoarea adăugată, iar sancțiunile pentru plata taxei în alt cont decât cel special va fi din 50% din suma nevirată, se arată în noul proiect de ordonanță postat de Ministerul Finanțelor. Din acest cont, deschis la bănci sau la Trezorerie, se va plăti doar TVA aferent facturilor sau către buget, iar sumele disponibile vor putea fi folosite numai cu aprobarea ANAF. Astfel, firmele vor trebui să își modifice sistemele informatice pentru a putea ține evidența tuturor acestor operațiuni. 

Dificultăți de cash-flow

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), cea mai largă formă de reprezentare a oamenilor de afaceri, a sesizat Guvernului că propunerea legislativă de introducere a sistemului privind plata defalcată a TVA va genera dificultăți de cash-flow majore pentru contribuabilii onești și blocaje operaționale semnificative pentru toate părțile implicate – trezorerie, instituții de credit și ANAF. De asemenea, CDR a solicitat consultarea prealabilă a Comisiei Europene și efectuarea unui studiu de impact profund cu privire la costurile și beneficiile aferente tuturor părților implicate. „CDR susține fără echivoc lupta împotriva evaziunii fiscale, dar în măsură proporțională și fără a genera o povară administrativă suplimentară”, a transmis Coaliția, într-un comunicat.

Explicațiile ministerului

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, „prin aplicarea mecanismului plăților defalcate de TVA vor fi stopate fraudele pe care astăzi unii agenți economici le realizează prin utilizarea TVA în alte scopuri decât cele prevăzute de lege, având în vedere că TVA nu reprezintă un venit al persoanei impozabile și ar trebui să aibă doar destinația de a acoperi TVA datorată furnizorilor/prestatorilor și TVA de plată către bugetul de stat”.

De asemenea, Ministerul invocă faptul că România deține un record negativ între statele membre în ceea ce privește GAP-ul de TVA, respectiv de 37,89%, la nivelul anului 2014 (echivalentul a circa 7 miliarde de euro), și în creștere față de anii anteriori. Gap-ul TVA reflectă atât TVA declarată și neplătită de către agenții economici, cât și o estimare a pierderii de venituri din TVA ca urmare a fraudei și evaziunii, falimentului, insolvenței, optimizărilor fiscale, precum și a unor calcule eronate.

Sancțiuni uriașe

Consultantul fiscal Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor în guvernarea Cioloș, a atras însă atenția asupra faptului că „banii contribuabililor onești blocați în contul de TVA vor putea putea fi folosiți de acesta doar cu aprobarea prealabilă a ANAF (nu știm în ce constă procedura de aprobare, probabil control documentar)”. Potrivit acestuia, în proiectul de OG nu există termen în care ANAF să dea aprobarea și nici sancțiune. „Să luăm un exemplu din viața reală: emit pe 31 iulie o factură de 119.000 lei (100.000 lei + TVA 19%), cu plata la termen de 60 zile. Pe 25 august, așa cum e normal, îmi plătesc dările la stat, inclusiv cei 19.000 lei TVA facturați și neîncasați. Din banii mei. Pe 30 septembrie, dacă am noroc de un client corect și care să nu intre cumva în insolvență, clientul îmi plătește factura. Cei 19.000 lei reprezentând TVA (pe care eu deja i-am plătit la buget) se duc în contul blocat. Stau și mă uit la banii mei, bani pe care însă nu voi putea să îi folosesc decât atunci când Fiscul îmi va da binecuvântarea”, a mai explicat Biriș, într-o analiză publicată de site-ul Curs de guvernare.

Tot Biriș mai notează că „sancțiunea de 50% se aplică și atunci când atât plătitorul cât și beneficiarul declară si își plătesc TVA corect. Doar pentru plata în cont greșit, sancțiunea aplicată e 50%… ”. De asemenea, „nu există nici o referire la testul IMM. Cât costă implementarea contului de TVA pentru companiile românești, în special pe cele mici și mijlocii? Nu știm…”, a mai spus consultantul.

Reacții: „Au înnebunit de tot!!!”

Postarea lui Gabriel Biriș pe rețeaua de socializare a atras reacții de revoltă la adresa propunerii legislative. „Au înnebunit de tot!!!…de unde să mai angajăm alte persoane care să facă fiecare plată de două ori….o dată în contul normal și o dată în contul de TVA???…Și dacă ai o factură de 100.000 lei + TVA și faci plata greșit, plătești 9.500 lei amenda???…Ăștia cred că noi facem banii la xerox???”, se întreabă un cititor.

„Clar! Nu au nici cea mai mică idee ce se întâmplă la o companie. Chiar sunt puși să îngroape companiile mici și mijlocii. Și mai ales pe cele de bună credință”, este de părere un altul. „Am încasări cu TVA și în lei și în euro. O să încasez banii în 4 conturi?”, se întreabă un antreprenor. „O altă aberație fiscală care va ține tot așa de mult ca și registrul de bani personali și bonul fiscal pentru bacșiș! Felicitări ministerului de finanțe!”, a transmis un alt utilizator al rețelei.

CIFRĂ – 500 milioane lei estimează Ministerul Finanțelor că va colecta în plus din TVA în acest an prin plata defalcată a taxei, iar în 2018 suma de 2 miliarde de lei.  

Cele mai citite

SUA nu consideră că Israelul face „genocid” în Gaza, dar trebuie „ să protejeze civilii”

Statele Unite(SUA) nu consideră că Israelul comite un "genocid" în Fâşia Gaza, dar îl îndeamnă pe aliatul lor "să facă mai mult pentru a...

Ministrul Agriculturii: Asigurarea unui buget consistent este esențial pentru viitoarea PAC

Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi fermierii din Uniunea Europeană, este esenţială...

Fostul avocat al lui Trump a depus mărturie în procesul cu Stormy Daniels

Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, a compărut luni în calitate de martor-cheie la procesul fostului preşedinte al SUA pentru plăţi ascunse...
Ultima oră
Pe aceeași temă