31.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialPSD și ALDE au votat să accepte o pagubă de 3,5 milioane...

PSD și ALDE au votat să accepte o pagubă de 3,5 milioane euro, în dosarul primarului de la Năvodari

Nicolae Matei, fost primar al orașului Năvodari și fost președinte al Asociațiilor Orașelor din România, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanța într-un nou dosar. Au mai fost trimiși în fața magistraților de la Tribunalul Constanța Neculai Dima, director general la SC Legmas SA, și Ștefan Ciocănel, fost consilier juridic în cadrul aceleiași societăți. Părți civile în dosarul penal sunt Ministerul Finanțelor Publice și SC Sind România SRL. Consiliul Local Năvodari este doar parte vătămată, după ce consilierii locali PSD, partid din care a făcut parte Matei, au refuzat să se constituie parte civilă, deși prejudiciul estimat este de 3,5 milioane de euro. Consilierii PSD, alături de cei ai ALDE, au votat, prin vot secret, să angajeze un expert tehnic extrajudiciar care să stabilească, la rândul său, valoarea prejudiciului.

Primarul ia cu japca un teren

A fost nevoie de aproape zece ani pentru ca Matei să ajungă în fața instanței în acest dosar. Faptele de care este acuzat s-au petrecut în anul 2008, la puțin timp după ce câștiga primul mandat de primar. Acesta a emis un document oficial în care scria că societatea comercială Legmas SA era îndreptățită să fie împroprietărită cu un teren în suprafață de 6,1968 hectare, într-una din cele mai râvnite zone din Năvodari: tabăra de copii. Ministerul Agriculturii certifică documentul, în condițiile în care Legmas funcționa pe partea opusă a taberei, dincolo de Canalul Poarta Albă-Midia Năvodari. Firma Legmas dezmembrează terenul proaspăt obținut în 60 de locuri, iar 49 din acestea sunt vândute unei alte firme controlate de primarul Matei, Top Vision SRL.

Terenul, vândut firmei primarului

Aceasta a vândut, la rândul ei, 19 din aceste terenuri unor diferite persoane. Printre ele se numără și fiica judecătoarei Corina Eugenia Jianu, cercetată penal alături de Nicolae Matei. Pe lângă faptul că terenul nu se afla în tabără, procurorii spun că prețul de vânzare a terenurilor, de către Legmas către Top Vision, este suspect de mic. Cazul a ajuns în atenția Parchetului -Curții de Apel Constanța. În noiembrie 2012, a fost instituit sechestru judiciar asupra terenurilor care încă se mai găseau pe numele persoanei fizice Nicolae Matei și ale persoanelor juridice Top Vision SRL și Legmas SA. S-a estimat că prejudi-ciul este de 3,5 milioane euro. În 2014, cazul este preluat de procurorii DNA. Ancheta este finalizată în 2017.

Condamnat definitiv cu executare

Nicolae Matei a fost condamnat definitiv în februarie 2016, de Curtea de Apel Constanţa, la un an şi jumătate de închisoare, cu executare, pentru dare de mită. Potrivit procurorilor DNA, în perioada iunie-octombrie 2012, Nicolae Matei i-ar fi solicitat unui ofiţer de Poliţie Judiciară cu funcţie de conducere (denunţător în cauză) să-i ofere protecţie în anchetele penale care-l vizau şi să intervină în aceste anchete pe care primarul le considera abuzive, nejustificate şi motivate politic. În schimb, la 18 octombrie 2012, edilul i-ar fi promis ofiţerului de poliţie două loturi de teren situate în Năvodari, cu o valoare de piaţă de 46.160 de euro, pe care i le-ar fi dat la 25 octombrie 2012.   

Ce le spunea primarilor de orașe

Ales președinte al Asociației Orașelor din România, în 2012, Matei le promitea colegilor marea cu sarea. „Îmi doresc să împărtăşesc experienţa politică şi adminis-trativă cu toţi primarii. Primarul are nevoie de mai multă imunitate, responsabilitatea pentru anumite documente trebuie împărţită şi cu secretarul, şi cu alte persoane abilitate. Voi face tot posibilul să nu mai fim hăituiţi de ANI şi de Curtea de Conturi. Voi lupta pentru drepturile noastre salariale, pentru că sunt aici primari care au primit mai multe voturi decât anumiţi parlamentari, dar nu au parte de respectul cuvenit. Totodată, în caz că voi ajunge preşedintele AOR, edilii care sunt membri ai asociaţiei vor avea posibilitatea de a veni la mare, în tabăra de la Năvodari, atât ei cu familiile, cât şi cu grupuri de copii, având o reducere de 50%. Nu este o promisiune în vânt”, a spus Nicolae Matei în discursul său. „O să renunţ la primărie doar dacă ajung ministru”, a conchis acesta.

Alte dosare pe rol

Matei mai este cercetat penal și în alte dosare, care vizează retrocedarea ilegală a unor terenuri pe malul mării în zona Mamaia Nord-Năvodari, finanțarea ilegală a clubului de fotbal “Săgeata” Năvodari, dar și celebrul dosar al Taberei de Copii din Năvodari. În acest dosar, Matei a și fost arestat, moment în care liderii PNL, în frunte cu Puiu Hașotti, care a demisionat recent din partid, au ieșit în stradă și au cerut să fie eliberat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă