13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPSD da legi populiste in contul Guvernului PNL

PSD da legi populiste in contul Guvernului PNL

» Parlamentarii aproba proiecte de legi populiste pe banda rulanta, in ciuda impotrivirii Guvernului. Ministrul Finantelor avertizeaza ca "darnicia" alesilor afecteaza negativ bugetul de stat.

Senatul a adoptat ieri o initiativa legislativa a PSD, prin care statul va subventiona plata a jumatate din chiria pentru familiile de tineri de pana la 35 de ani care au venituri sub cel mediu lunar pe economie. Asta in ciuda avizului negativ primit de la Guvern. Actiunea de ieri nu este singulara. In ultimele saptamani, senatorii au aprobat mai multe proiecte de legi prin care vor fi sustinuti de la bugetul de stat chiriasi ai imobilelor retrocedate, pensionari, toate acestea fara a se face un calcul clar asupra efectelor pe care le vor avea asupra bugetului. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, spune ca institutia pe care o conduce "nu mai poate face fata initiativelor legislative ale Parlamentului cu impact negativ asupra bugetului de stat". Avertismentul lui Vosganian nu se opreste aici, el precizeaza ca deficitul bugetar al Romaniei ar putea depasi plafonul de 3% din Produsul Intern Brut impus de UE. Intr-o adresa catre Parlament, ministrul atragea atentia in urma cu doua zile ca, in vreme ce cheltuielile bugetare au crescut cu 40%, veniturile au scazut cu 20%. Un alt lucru care, in opinia lui Vosganian, va duce la scaderea veniturilor bugetare cu 1,6% din PIB este aprobarea propunerii de neimpozitare a profitului reinvestit.

AVERTIZARI

Agentia Reuters scrie ca "analistii au avertizat Romania ca s-ar putea confrunta cu o relaxare a politicilor fiscale, in contextul in care coalitia de guvernare s-a destramat, iar presedintele Traian Basescu a fost suspendat". Din cauza "darniciei" alesilor, deficitul bugetar al Romaniei ar putea depasi 3% din PIB, procent impus de UE.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă