15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialProtestele din România pot avea un impact economic adânc dacă vor continua

Protestele din România pot avea un impact economic adânc dacă vor continua

Protestele pot avea un impact economic adânc dacă se acutizează, putând afecta cursul, bursa, costurile de finanţare sau chiar consumul pentru că oamenii pot decide să amâne achi­ziţia de bunuri de folosinţă îndelungată de teama escaladării violen­ţelor şi a posibilelor pagube, informeaza Ziarul financiar.

Bruma de stabilitate şi imaginea bună de care se bucură România în ochii investitorilor şi pe care a dobândit-o cu greu cu ajutorul măsurilor dure de austeritate şi a rolului de “elev silitor în faţa FMI”, riscă să se evapore odată cu protestele din ultimele trei zile şi cu ieşirile violente din noaptea de duminică, ce au lăsat adevărate cicatrice în centrul Bucureştiului.

Protestele sunt rezultatul unor tensiuni sociale care mocneau, în condiţiile în care în ultimii doi ani românii au fost nevoiţi să înghită în timpul crizei economice numai pilule amare ce au venit fie sub forma majorării TVA sau a tăierilor de salarii. Duminică au avut loc manifestaţii în 41 de oraşe, la care au participat peste 8.700 de oameni, conform oficialilor Jandarmeriei, doar în Bucureşti acestea degenerând în violenţe.

În centrul Capitalei pagubele s-au ridicat la 200.000-250.000 de euro, conform calculelor ZF, fiind vandalizate mai multe bănci, magazine şi mobilier stradal. Reacţia dură a forţelor de ordine şi violenţele i-au făcut pe proprietarii de cafenele din Centrul istoric să îşi închidă locaţiile.

” Factorul declanşator a fost intervenţia neinspirată şi provocatoare a preşedintelui Traian Băsescu, iar manifestaţiile pro Arafat au fost doar scânteia, nu cauza protestelor. Nemulţumirile s-au acumulat în ultimii 20 de ani pentru că politicul a luat decizii fără dialog social “, consideră analistul politic Cristian Pârvulescu.

Manifestaţiile nu se vor opri aici, sunt de părere analiştii, situaţie care poate avea impact atât asupra guvernului condus de Emil Boc şi a preşe­dintelui Traian Băsescu, cât şi asupra economiei româneşti.

” Dacă manifestaţiile continuă, situaţia va deveni tot mai grea pentru guvern şi nu ar fi exclusă demisia executivului, dar nici acest lucru nu ştim dacă va mulţumi populaţia “, consideră Pârvulescu. “Cred că acţiunile vor continua dacă vremea va fi bună. Unii sperau ca viscolul să pună capăt protestelor.”

Cele mai citite

Rafila: Evoluţia artistului Florin Piersic este una favorabilă

Evoluţia artistului Florin Piersic, operat la Spitalul "Foişor" din Capitală, este una favorabilă, a anunţat sâmbătă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit agerpres.ro. "Am şi eu...

Accident la trecere la nivel cu calea ferară dintre Avrig-Făgăraș

București, 11 mai 2024 Astăzi, 11 mai 2024, în jurul orei 08:00, la o trecere la nivel cu calea ferată dintre Avrig-Făgăraș, șoferul unui autovehicul...

Trei oameni au murit și alți opt sunt răniți după un atac ucrainean asupra orașului Donețk

Cel puţin trei persoane au fost ucise şi alte opt au fost rănite sâmbătă într-o lovitură ucraineană asupra unui restaurant din oraşul Doneţk, ocupat...
Ultima oră
Pe aceeași temă