14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialPROTESTELE de la Mina Lupeni: Mai mulţi mineri din schimbul unu au...

PROTESTELE de la Mina Lupeni: Mai mulţi mineri din schimbul unu au venit să se alăture protestului din subteran

UPDATE: Mai mulţi mineri care au lucrat, vineri, în schimbul întâi au venit la sediul Minei Lupeni din Valea Jiului pentru a se alătura protestului colegilor lor din subteran, directorul unităţii miniere spunând că ortacii vor primi în decembrie salarii cu circa 175 de lei mai mici decât în noiembrie, anunţă Mediafax.

 

Minerii dintr-un schimb de la Mina Lupeni din Valea Jiului au refuzat, vineri seară, să părăsească locul de muncă la terminarea programului, rămânând în subteran, întrucât sunt nemulţumiţi de salariile pe care urmează să le primească, potrivit Mediafax.

Potrivit directorului general al Societăţii Naţionale a Huilei, Nicolae Drăgoi, minerii din schimbul al doilea al unei brigăzi de la Mina Lupeni au refuzat să iasă la suprafaţă după terminarea programului de lucru, aceştia fiind nemulţumiţi de salariile pe care urmează să le primească în 15 ianuarie şi despre a căror valoare au aflat în cursul zilei de vineri, când au fost împărţiţi fluturaşii de plată.

Drăgoi a afirmat că nu ştie exact câţi ortaci sunt în schimbul respectiv, apreciind că ar fi vorba de 12.

Potrivit sursei citate, minerii au cerut să discute cu conducerea minei şi cu reprezentanţii sindicatului.

El a spus că cei din conducere au mers la mină pentru a discuta cu ortacii şi pentru a-i convinge să iasă la suprafaţă.

Reprezentanţii minerilor spun că indicele de productivitate, în funcţie de care se calculează salariile ortacilor, nu a fost, în decembrie, la nivelul de 1, care înseamnă valoarea salariului de bază în cazul Minei Lupeni, ci a fost puţin peste 0,90. De altfel, doar la două unităţi miniere din Valea Jiului, respectiv Paroşeni şi Vulcan, indicele de productivitate a fost de 1, în timp ce la celelalte cinci – Lonea, Petrila, Livezeni, Lupeni şi Uricani – indicele a variat între 0,90 şi 0,99.

Cele mai citite

SUA vrea să construiască un debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar

Costul estimat de armata americană pentru construirea unui debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar a crescut la 320 de milioane...

Mesajul lui Putin către români

Părintele Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele om...
Ultima oră
Pe aceeași temă