18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialProteste VIOLENTE la Atena: Ciocniri între manifestanți și poliție

Proteste VIOLENTE la Atena: Ciocniri între manifestanți și poliție

Mii de oameni au ieșit în stradă la Atena, într-un protest violent de proporții, anunță publicația The Guardian. 

În această seară, se votează acordul privind datoria externă a Greciei. 

Protestatarii au aruncat cu cocktailuri Molotov, iar politiștii au răspuns cu gaze lacrimogene, pentru dispersarea manifestanţilor violenţi.

Protestatarii au scandat” Nu pentru politicile UE , BCE și FMI ", informează sursa citată.

Mai devreme, în cursul acestei zile, zeci de mii de greci au mărșăluit pe străzile din Atena pentru a manifesta împotriva noului plan de salvare a Greciei.

Liderii zonei euro au ajuns, luni dimineaţă, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro.

"Acordul este dificil dar am evitat continuarea retragerilor activelor în străinătate. Am evitat un plan de strangulare financiară şi de prăbuşire a sistemului bancar. În această bătălie dură, am reuşit să obţinem restructurarea datoriilor", a afirmat premierul Alexis Tsipras.

Grecia şi-a asigurat restructurarea datoriilor şi finanţarea pe termen mediu în cadrul unei pachet în valoare de 35 de miliarde de euro care va permite ţării să rămână în zona euro. 

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.

Statul elen nu se află la primul plan de salvare din situația financiară. Acordurile anterioare au fost revizuite și extinse și FMI avertizează că acest lucru s-ar putea întâmpla din nou.

Planul pentru ca economia Greciei să funcționeze se bazează pe o creștere economică rapidă și sporirea productivității pe piața muncii, prin care Grecia ar trebui să întreacă restul Europei, fapt care nu poate fi garantat. De asemenea, planul de salvare al Greciei se bazează și pe faptul că Atena trebuie să colecteze mai mulți bani din taxe decât cheltuie pe serviciile oferite de stat, lucru care nu este văzut cu ochi buni de populație.

 

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...
Ultima oră
Pe aceeași temă