14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialProteste la Madrid faţă de reducerile bugetare în domeniul sănătăţii publice

Proteste la Madrid faţă de reducerile bugetare în domeniul sănătăţii publice

Zeci de mii de persoane au protestat duminică la Madrid faţă de reducerile bugetare în domeniul sănătăţii publice adoptate de guvernul regional conservator şi faţă de privatizarea prevăzută pentru mai multe spitale şi dispensare din regiune, relatează AFP, potivit Mediafax.

 

“Nu înţelegem de ce vor să privatizeze un centru care este rentabil, care a obţinut premii pentru cel mai bun management. Nu vrem ca această rentabilitate să servească altora”, a declarat Silvia Garcia, un medic în vârstă de 33 de ani de la spitalul del Henares, unul dintre cele şase pe care guvernul regional vrea să le privatizeze.

La fel ca ea, medici, infirmiere şi utilizatori ai sănătăţii publice au pornit din faţa câtorva spitale din capitala spaniolă pentru a se reuni în piaţa Cibeles, în centru, şi a se îndrepta împreună până la celebra Puerta del Sol, unde manifestanţii au citit un comunicat şi au păstrat un minut de tăcere.

“Aceasta nu este doar problema sindicatelor şi a organizaţilor, aceasta este o mobilizare a tuturor”, a apreciat Carolina, o infirmieră în vârstă de 33 de ani de la spitalul Crucii Roşii, după ce strânsese semnături în favoarea apărării sănătăţii publice.

“Nu este sigur că sectorul privat în domeniul sănătăţii poate fi mai puţin costisitor ca sectorul public”, au afirmat manifestanţii, adăugând că “spitalele pe care vor să le privatizeze sunt tocmai cele mai rentabile”.

În apropiere, manifestanţii scandau “Sănătate publică” sau “nimic, nimic, nimic pentru privat” în timp ce afişau pancarte pe care se putea citi “Sănătatea nu este de vânzare, trebuie apărată” sau “Ei îţi fură sănătatea”.

Purtând bluzele albe de muncă sau cămăşi de aceeaşi culoare pe care era scris “sănătatea publică a tuturor, pentru toţi”, manifestanţii denunţau intenţia guvernului regional de la Madrid de a privatiza şase spitale şi 27 de dispensarii din regiune pentru a economisi peste 500 de milioane de euro.

Aceste economii se adaugă celor deja anunţate de guvernul spaniol, de asemenea conservator.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă