23.5 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO + FOTO. Peste 2.000 de persoane au participat la protestul "Împreună...

VIDEO + FOTO. Peste 2.000 de persoane au participat la protestul “Împreună salvăm țara de corupți”. Manifestanţii au mărşăluit spre Piaţa Romană, urmând să se oprească la Universitate, la Parlament şi la sediul CCR

UPDATE 23.00: Peste 2.000 de persoane s-au adunat, duminică, la marşul "Împreună salvăm ţara de corupţi". S-a strigat: "CCR, sluga PSD", "PSD, ciuma roșie", "Jos Tăriceanu, Dragnea și Dorneanu", "Fără prag", România cere fără grațiere", "Justiție, nu corupție", "Plouă, ninge, uniți vom învinge", "Nu scăpați, nu dați înapoi, venim peste voi, nu vrem sa fim o nație de hoți". Marşul s-a încheiat în jurul orei 23.00.

UPDATE 22.30: Surse din piaţă au declarat că, în Piaţa Universităţii, se adunaseră peste 2.000 de persoane. Imediat ce au pornit în marş, protestatarii au ocupat două benzi ale bulevardelor. Aceleaşi surse au susţinut că pe Bulevardul Magheru, în ciuda întunericului, iluminatul public nu a fost pornit. De asemenea, oamenii au început să plece acasă din cauza ploii. 

UPDATE 22.00: Peste 25 de persoane s-au adunat şi la Iaşi în Piaţa Unirii, începând cu ora 19.00. Manifestanţii au avut pancarte cu mesaje împotriva noului Guvern: "Iaşiul va acuza! Ne minţiţi zi de zi", "PSD nu vă mai vrem", "Cât timp îi mai lăsăm?" şi "Scurt şi la obiect: Vrem demisia Guvernului şi a Parlamentului defect".

UPDATE 21.15: Ploaia nu i-a speriat pe manifestanţii ieşiţi pe străzile din Capitală. Demonstranţii se îndreaptă spre sediul Legislativului scandând PSD, ciuma roșie!" și "Nu vrem să fie o nație de hoți". Ei poartă pancarte pe care stă scris "Să nu dea Dumnezeu păcate să vrem noi sânge, nu dreptate!", "Furci, topoare, crăpați în închisoare!", "România, zonă liberă de corupție!" și "RO țară de drept!", " Solidaritate fără taxe", dar și două panouri care îi înfățișează pe președintele PSD Liviu Dragnea și pe președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în costume de deținuți. 

 

UPDATE 21.00: În Bucureşti, manifestanţii au ajuns în Piaţa Universităţii, scandând împotriva Guvernului Tudose şi împotriva corupţiei. De asemenea, şi în Sibiu, peste 50 de persoane s-au strâns în Piaţa Mare, scrie Ora de Sibiu.

 

UPDATE 20.30: Manifestanţii au pornit în marş spre Piaţa Romană, urmând să se oprească la Universitate, în faţa sediului Legislativului şi la sediul CCR.

UPDATE 20.20: Pe bulevardul Lascăr Catargiu, pe sensul de mers către Piaţa Romană, traficul este blocat, din cauza unor dispute verbale între demonstranţi cu jandarmii, care le-au cerut să meargă pe trotuar, însă manifestanţii s-au opus.

UPDATE 20.10: Peste 800 de persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei, şi tot mai mulţi bucureşteni continuă să vină dinspre gurile de metrou, afirmă, pentru RL, surse din Piaţă. Se scandează împotriva Guvernului şi a liderilor coaliţiei de guvernare. 

UPDATE 20.00: Din ce în ce mai mulţi bucureşteni se strâng în faţa Guvernului, unde se scandează "PSD, ciuma roşie!".

UPDATE 19.00: Peste 150 de persoane s-au adunat, duminică seară, în faţa Guvern. Mulţi dintre participanţi au venit pregătiţi cu steaguri, tobe şi fluiere. Este nelipsit manechinul în zeghe cu chipul lui Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor. 

 

În Capitală și în mai multe orașe din țară sunt anunțate, duminică seară, marșuri sub titulatura "Împreună salvăm țara de corupți". Mobilizarea s-a făcut pe rețelele sociale, unde mii de internauți și-au anunțat prezența. 

În București, manifestanții se vor întâlni în Piața Victoriei, de la ora 19.00, urmând să pornească spre Piața Romană, Piața Universității și Parlament. Noutatea acestui marș constă în adăugarea, pe traseu, a sediului Curții Constituționale a României. 

Ce spun organizatorii

"Dacă rămânem pasivi și nu luăm atitudine la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, vom pierde definitiv războiul pe care l-am dus cu corupția cel puțin în ultimele 5 luni. 

Deciziile Curții Constituționale ne revoltă:
–    a hotărât că desființarea noțiunii de conflict de interese pentru funcționarii publici și înlocuirea ei cu sintagma "folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane" este constituțională;
–    a desfiinţat infracţiunea de tentativă la abuz în serviciu;
–    a obligat Parlamentul să puna prag la abuzul în serviciul, încălcându-și grav atribuțiile;
–    a publicat o hotărâre prin care cenzurează publicarea opiniilor concurente ale judecătorilor!
Toate acestea sunt semne ale unei dictaturi incipiente, iar societatea civilă trebuie sa se trezească și să protesteze! 

De asemnarea noului Prim Ministru a fost o enormă dezamăgire pentru societatea civilă. Cu toții aveam alte așteptări dupa ce Președintele Iohannis menționase calitățile pe care le așteaptă de la persoana propusă pentru această funcție: să fie o persoană integră, fără probleme penale și cu anvergura profesională necesară pentru a conduce un guvern. Cu toate acestea, a fost ales un om cu zero realizări în guvernul Grindeanu, cu un doctorat suspect de plagiat și bănuit chiar în interiorul propriului partid că are legături cu serviciile secrete. Să amintim că Președintele a afirmat la finalul anului trecut că "politicianul dovedit plagiator trebuie sa dispară din politică"! 

Să nu uităm ce anume ne-a scos pe toți în stradă începând cu 31 ianuarie: nu doar OUG 13 dată noaptea ca hotii, dar și tot sistemul acesta putred de corupt de care abia de curând am început să fim mai conștienți. Nu mai vrem hoție, minciună, sfidare, aroganță, incompetență și corupție! Ne dorim o clasă politică curată și onestă, care să lucreze pentru cetățeni, nu doar în interes personal, o clasă politică bazată pe meritocrație și valori morale, valori europene. Lupta noastră nu trebuie să înceteze, pentru că doar împreună putem salva țara de corupți! De aceea, ieșim din nou în stradă în număr mare și te așteptăm alături de noi", se arat[ pe pagina de Facebook a evenimentului, Împreună salvăm țara de corupți.

Proteste în țară

Tot pe Facebook au fost anunțate proteste în Arad, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea, Sibiu, Brașov, Iași, Galați, Constanța, Craiova și Ploiești. 

Cele mai citite

Supradoza de siguranță

Încă dinainte de pandemie era cultivată până la obsesie tendința de-a născoci leacuri pentru tot felul de fleacuri. Nesiguranța ipohondrică e o bună metodă...

UE plăteşte Poloniei 6,3 miliarde de euro din fondul de redresare post-covid

Uniunea Europeană (UE) a plătit Poloniei 6,3 miliarde de euro, în cadrul ajutoarelor de relansarea economică, în urma pandemiei covid-19, cea mai mare plată...

România, printre ţările UE cu cele mai mari creşteri ale producţiei industriale în februarie

Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările...
Ultima oră
Pe aceeași temă