14.7 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăSpecialProteste ale angajaţilor IPCUP Ploieşti, care nu şi-au mai primit salariile din...

Proteste ale angajaţilor IPCUP Ploieşti, care nu şi-au mai primit salariile din octombrie 2010

Angajaţii Institutului de Cercetare-Dezvoltare Utilaj Petrolier IPCUP Ploieşti au declanşat, luni, o serie de proteste, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile din 2010 şi că autorităţile nu se implică în rezolvarea situaţiei, ei având autorizaţie pentru a protesta la Prefectură până în 15 mai, transmite Mediafax.

Aproximativ 20 de angajaţi ai Institutului de Cercetare-Dezvoltare Utilaj Petrolier IPCUP din Ploieşti s-au adunat, luni, în parcul din centrul oraşului, în faţa Palatului Administrativ, unde îşi au sediul Prefectura Prahova, Consiliul Judeţean, Primăria Ploieşti şi mai multe cabinete parlamentare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestatarii poartă coli de hârtie în format A4 pe care au scris: “Vrem să muncim, nu să cerşim”, “Minţiţi cu nonşalanţă de autorităţi”, “Aţi venit să vă votăm/ Şi aţi spus vă ajutăm/ După trei luni de la vot/ Am luat-o tot în bot”, “Fără conducere, fără utilităţi”, “Salarii neîncasate din octombrie 2010” şi “IPCUP Ploieşti, părăsit de autorităţi”.

Participanţii la protest scandează “Vrem banii munciţi de noi, nu pomană de la voi” şi “Nu ne mai minţiţi”.

Inginerul Constantin Zaharia, unul dintre participanţii la protest, a declarat că cercetătorii de la IPCUP au primit autorizaţie pentru a protesta începând de luni şi până în 15 mai, în fiecare zi, între orele 9.00 şi 12.00, cu excepţia zilelor de sâmbătă, duminică, 1 Mai şi Paşte.

Motivul pentru care angajaţii IPCUP au recurs la proteste de stradă îl reprezintă, potrivit manifestanţilor, faptul că cei 54 de cercetători care mai lucrează la IPCUP nu şi-au primit salariile din octombrie 2010, dar şi “lipsa de implicare a autorităţilor”.

“Pe data de 3 aprilie Prefectura Prahova anunţa că institutul nostru va fi transformat în societate comercială şi că va trece de la Ministerul Economiei la Ministerul Educaţiei. Au trecut de atunci trei săptămâni şi nu există nicio Hotărâre de Guvern în acest sens. Mai mult, am înţeles că nici nu se va întâmpla acest lucru”, a afirmat Constantin Zaharia.

El a spus că angajaţii institutului vor să depună o “cerere de eutanasiere colectivă” la toate instituţiile statului, “de la Preşedinţie până la cel mai neînsemnat minister”: “Vom depune o astfel de cerere de eutanasiere colectivă mâine (marţi – n.r.) la Prefectura Prahova şi vom cere număr de înregistrare”.

În 3 aprilie Prefectura Prahova anunţa, printr-un comunicat de presă, că Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Utilaj Petrolier IPCUP Ploieşti, aflat în prezent în subordinea Ministerului Economiei, va fi transformat în societate comercială cu capital integral de stat.

Conform comunicatului dat publicităţii de Prefectură la începutul acestei luni, “a fost redactat textul proiectului de Hotărâre de Guvern privind înfiinţarea SC IPCUP Engineering SA, societate comercială pe acţiuni, cu capital integral de stat, reprezentat de Ministerul Educaţiei Naţionale”, urmând ca această hotărâre să fie promovată “în una din următoarele şedinţe de Guvern” şi să “lămurească” situaţia juridică şi administrativă a institutului IPCUP şi a salariaţilor acestuia.

Decizia ca IPCUP să fie transformat în societate comercială a fost luată după luni de discuţii între reprezentanţii Prefecturii Prahova, cei ai Ministerului Economiei şi angajaţii institutului şi în condiţiile în care cercetătorii de la IPCUP Ploieşti nu au mai primit salariile din octombrie 2010, iar institutul are conturile blocate de ANAF, înregistrând o datorie de câteva milioane de euro către bugetul de stat dar şi către salariaţi.

Anul trecut cercetătorii de la IPCUP au primit doar două salarii, aferente unei lucrări realizate şi predate către un beneficiar.

În prezent, clădirea în care funcţionează institutul, situată în zona de sud a municipiului Ploieşti, o clădire cu şapte etaje şi care se întinde pe aproximativ 3.000 de metri pătraţi, este debranşată de la toate utilităţile, iar conturile IPCUP sunt blocate de ANAF pentru o datorie de aproximativ 20 de milioane de lei, sume datorate bugetului de stat, dar şi salariaţilor, a afirmat Constantin Zaharia.

Cele mai citite
00:00:54

VIDEO. Poliția indiană reține trei persoane într-un caz de viol al unei turiste

Trei bărbați au fost reținuți, iar poliția caută alți patru bărbați acuzați că au atacat doi turiști și au violat-o în grup pe femeie,...
00:00:43

VIDEO. Vulcanul din Galapagos a erupt

Vulcanul ecuadorian La Cumbre, care face parte din arhipelagul Galapagos, a început să erupă, a anunțat duminică (3 martie) guvernul acestei țări sud-americane. Nu...

Premierul Ciolacu se întâlnește cu ambasadorul Azerbaidjanului, partenerul energetic de la Marea Neagră

Ambasadorul Azerbaidjanului, țara care devine principalul partener energetic al României la Marea Neagră, va fi primit de premierul Marcel Ciolacu. Potrivit unui comunicat al Guvernului...
Ultima oră
Pe aceeași temă