18.4 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialTurcia: Proteste cu incidente, în fața sediului publicației Zaman. UE cere Ankarei...

Turcia: Proteste cu incidente, în fața sediului publicației Zaman. UE cere Ankarei să respecte libertatea presei

UPDATE 20.44: Uniunea Europeană a cerut, sâmbătă, Turciei, în calitate de țară candidată la aderare, să respecte libertatea presei, transmite AFP, citată de Agerpres. Cotidianul Zaman, ostil președintelui Recep Erdogan, a fost pus sub tutelă judiciară. 

“UE a subliniat în mod constant că Turcia, în calitate de ţară candidată, trebuie să respecte şi să promoveze normele şi practicile democratice, inclusiv libertatea mass media”, se menţionează într-un comunicat difuzat de serviciul de presă al diplomaţiei europene, cu două zile înaintea unui summit UE-Turcia, la Bruxelles, consacrat crizei imigraţiei.

“Orice ţară, şi îndeosebi cele care negociază aderarea la UE, trebuie să garanteze drepturi fundamentale, printre care şi libertatea de exprimare, şi proceduri judiciare regulate, conform Convenţiei europene a drepturilor omului”, se mai adaugă în comunicat. 

Totodată, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat sâmbătă că va aborda cu premierul turc Ahmet Davutoglu, în timpul vizitei de luni a acestuia din urmă la Bruxelles, controlul autorităţilor turce asupra cotidianului Zaman. “Controlul asupra Zaman este o altă lovitură la adresa libertăţii presei în Turcia. Doresc să abordez acest subiect luni, cu Ahmet Davutoglu”, a scris Schulz într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter. Potrivit EFE, Schulz a mai scris că, “dacă cineva nu este de acord cu afirmaţiile sau informaţiile dintr-un ziar, ar trebui să le combată cu fapte, nu punând botniţă jurnalismului”. 

——-

Aproximativ 500 de persoane care au protestat în fața sediului cotidianului de opoziție Zaman au fost dispersate, sâmbătă, de poliţia turcă, cu ajutorul gazelor lacrimogene, a gloanţelor de cauciuc şi a tunurilor cu apă, informează AFP, citat de Agerpres.

Cotidianul, ostil preşedintelui islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan, a fost plasat sub tutelă în urma unei decizii a justiţiei, un ultim exemplu din seria de măsuri represive în creştere împotriva mass media, fapt ce a provocat îngrijorarea Uniunii Europene şi a Statelor Unite ale Americii. 

Cu puţin înainte de miezul nopţii, poliţia reuşise să disperseze câteva sute de persoane care se adunaseră în faţa sediului ziarului, cu scopul de a intra în clădire. Sâmbătă dimineaţa, un important dispozitiv poliţienesc înconjurase clădirea şi verifica atent identitatea angajaţilor care se prezentau la locul de muncă. 

În interiorul clădirii care adăpostește redacția Zaman se aflau zeci de polițiști, potrivit unui reporter al ziarului, citat de agenția DPA. Totodată, AFP relatează că sâmbătă, cotidianul turc a scos o ediție în care denunţa „o zi a ruşinii” pentru libertatea presei în Turcia. “Constituţia este suspendată”, scria Zaman pe prima pagină, cu litere albe, de-o şchioapă, pe un fundal de culoare neagră. „Presa turcă trăieşte una dintre cele mai negre zile din istoria sa”, se mai scrie în text, care acuză totodată “o preluare a controlului organizată de către autorităţi”. 

Turcia este clasată pe locul 149 din 180 în clasamentul mondial al libertăţii presei, întocmit de organizaţia Reporteri fără Frontiere. 

 

Cele mai citite

Ministrul britanic de Externe i-a confirmat lui Zelenski un ajutor militar de trei miliarde de lire sterline pe an

Secretarul de stat (ministrul) pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, David Cameron, s-a întâlnit, în Ucraina, cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre...

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...
Ultima oră
Pe aceeași temă