13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialProtest spontan împotriva montării unui turn de comunicaţii

Protest spontan împotriva montării unui turn de comunicaţii

Câteva zeci de persoane au organizat un protest spontan, în imediata apropiere al unui turn de comunicaţii din oraşul Deva. Oamenii susţin că antenele ce vor fi montate în cartierul lor le vor afecta sănătatea. Cei aproximativ 50 de participanţi la protest susţin că turnul de comunicaţii, realizat din elemente metalice, este construit ilegal, fără să aibă acordul vecinilor, după cum precizează legea.

“Nocivitatea radiaţiilor emise de antenele de comunicaţii a fost dovedită ştiinţific. Ne temem pentru sănătatea noastră”, a declarat unul dintre protestatari, iar un altul spunea că ar fi dorit să-şi vândă casa, dar nu reuşeşte să găsească un cumpărător interesat să se mute lângă un stâlp de radiocomunicaţii.

Cum a decurs protestul

Oamenii au blocat strada pentru câteva zeci de minute, după care s-au îndreptat, pe jos, spre sediul Primăriei Deva. Aici s-au aşezat în faţa clădirii, iar o delegaţie a protestatarilor s-a întâlnit cu administratorul public al municipiului Deva, Corina Oprişiu.

“Cerem ca turnul să fie mutat din cartierul nostru, pentru că noi nu am fost de acord cu construcţia acestuia. Turnul poate dus în alte zone, unde ar putea exista un semnal bun pentru radiocomunicaţii, dar şi sănătatea noastră ar fi protejată”, a declarat Leonida Căzănaru, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Locatari Deva.

Autorităţile le-au spus oamenilor că în Consiliul Local Deva, consilierii au decis retragerea autorizaţiei de construire pentru turnul de comunicaţii. În următoarele zile, funcţionarii Primăriei Deva şi Poliţia Locală vor verifica modul în care este respectată decizia luată de consilieri. În plus, consilierii locali au mai emis o hotărâre prin care amplasarea antenelor de radiocomunicaţii este interzisă în oraş, până la o distanţă de 1.000 de metri de cea mai apropiată locuinţă.

“Există hotărâri ale Consiliului Local Deva pe care le vom puse în aplicare. Din păcate, oamenii nu mai au răbdare pentru că ei văd că acolo se construieşte, în continuare. În Consiliul Local a fost votată o hotărâre prin care se anulează autorizaţia de construire, iar o alta nu mai permite montarea de antene în oraş”, a afirmat administratorul public Corina Oprişiu.

Pe de altă parte, reprezentantul firmei care construieşte stâlpul de comunicaţii a afirmat, într-o şedinţă a Consiliului Local Deva, că antenele nu sunt periculoase pentru oameni şi că nivelul radiaţiilor este de 1.000 de ori mai mic decât valorile maxime admise.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă