12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialProtest al musulmanilor în New York împotriva islamofobiei

Protest al musulmanilor în New York împotriva islamofobiei

Mai multe sute de persoane s-au strâns duminică în Times Square, din New York, pentru a protesta faţă de audierile Congresului de săptămâna aceasta, consacrate gradului de radicalizare în rândul comunităţii musulmane din SUA şi reacţiei liderilor musulmani la acest fenomen, scrie NewsIn.

Organizaţiile musulmane afirmă că sunt luate în vizor pe nedrept, relatează BBC News.

Audierile intervin în replică la evenimente precum incidentul armat de la Fort Hood şi tentativa de atentat din Times Square.

Potrivit corespondentului BBC, manifestanţii au înfruntat ploaia pentru a protesta pe străzile din New York. Mulţi dintre ei au fluturat pancarte pe care scria “Astăzi şi eu sunt musulman”.

Preşedintele Comisiei pentru securitate internă a Congresului, republicanul Peter King, a convocat săptămâna aceasta mai mulţi martori pentru a depune mărturie în legătură cu “amploarea radicalizării în rândul comunităţii musulmane americane”. King, care reprezintă statul New York, susţine că unii lideri musulmani nu depun suficiente eforturi pentru a ajuta poliţia şi FBI să ancheteze comploturile teroriste puse la punct pe teritoriul american.

Potrivit corespondentului BBC, este vorba de cazuri precum cel al cetăţeanului SUA de origine pakistaneză Faisal Shahzad, care a încercat să detoneze o maşină-capcană în piaţa Times Square, din New York, anul trecut, dar şi al maiorului Nidal Hassan, născut în Virginia, care a ucis 13 persoane într-un incident armat la baza Fort Hodd, din Texas, în 2009.

Politicienii, poliţia şi populaţia vorbesc despre o ameninţare teroristă relativ nouă, internă.

Însă manifestanţii de la New York şi nu numai se tem că audierile vor accentua islamofobia din America.

Mogulul hip hop Russel Simmons şi imamul Feisal Abdul Rauf, care a condus campania pentru construirea unui centru islamic în apropiere de clădirea distrusă a World Trade Center, au luat cuvântul în Times Square. “Inamicul nostru real nu îl reprezintă islamul sau musulmanii”, a explicat Rauf. “Inamicul este extremismul şi radicalizarea şi ideologia radicală”, a adăugat el.

Congresmanul democrat Andre Carson, musulman, a declarat că vrea să transmită “lui Peter Kings şi lumii” că opinia publică “nu va accepta comportamentul xenofob”.

Mulţi cred că martorii convocaţi la audieri nu reprezintă musulmanii în ansamblu, potrivit BBC.

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă