14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialProtest. 25 de mineri de la Mina Băița s-au blocat în subteran

Protest. 25 de mineri de la Mina Băița s-au blocat în subteran

Un număr de 25 de ortaci de la Mina Băița s-au blocat în subteran pentru a protesta față de o decizie a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), relatează Mediafax

Totodată, peste 70 de ortaci de la Mina Băiţa din judeţul Bihor, angajaţi la o societate de stat şi la două firme private, protestează, miercuri, faţă de refuzul ANRM de a elibera o licenţă de exploatare a calcarului, în baza căreia să poată lucra. 

Directorul comercial al societății private Băița Bihor SA, Lucian Popa, a declarat, miercuri, că 25 de mineri s-au blocat în subteran, începând de marţi după-amiază, aceștia fiind atât de la firma de stat Băița SA, cât și de la compania privată African Consolidated Resources SA, iar alte 50 de persoane, angajate ale Băița Bihor SA, protestează la suprafață.

“Băița Bihor SA nu are acces în subteran. Sunt 25 de angajați care protestează în subteran, la peste 290 de metri, ai firmei private African Consolidated Resources SA și ai Băița SA, care este firmă de stat. Alte 50 de persoane protestează la suprafață, sunt de la societatea noastră, Băița Bihor SA, și ne susținem colegii. Minerii protestează față de condițiile de muncă din subteran, care sunt jalnice, față de lipsa de dialog a autorităților cu cele două firme private implicate și față de faptul că nu se eliberează o licență de exploatare din partea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM)”, a declarat Popa.

Potrivit acestuia, Băiţa SA și Băiţa Bihor SA erau titularele unei licenţe de exploatare a calcarului, însă din acest an ANRM nu a mai eliberat avizul respectiv.

Totodată, Popa a spus că minerii blocaţi în subteran au transmis că nu vor înceta protestul până când în puțuri nu vor ajunge prefectul de Bihor, un secretar de stat de la Ministerul Economiei şi reprezentanți ai ANRM.

Potrivit acestuia, ortacii blocați în subteran au primit apă şi mâncare.

“Noi, cei de la Băița Bihor SA, am lucrat zece ani, am plătit taxe și impozite, nu avem datorii la bugetul de stat, dar din acest an nu am mai primit aviz de lucru. Suntem asociați pe calcar, avem dreptul să exploatăm calcar în tot perimetrul licenței, dar ANRM nu a catadicsit să mai dea acel aviz. Am cerut explicații la care nu am primit răspuns”, a afirmat Lucian Popa.

La rândul său, prefectul județului Bihor, Claudiu Pop, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că, din punctul său de vedere, acțiunea de protest este o încercare de a face ” presiune” asupra instituțiilor statului, pentru a se obține autorizația de exploatare.

“Marți după-amiază, directoarea de la societatea privată care administrează Mina Băița a intrat cu cinci oameni în subteran, iar apoi cei care trebuiau să iasă din schimb au rămas în subteran peste noapte. Oamenii au motivat că sunt acolo pentru că nu s-a obținut autorizație de exploatare de la ANRM. Din punctul meu de vedere, este o presiune pe care o face directoarea la instituțiile statului, pentru a obține acea autorizație”, a spus Pop.

Potrivit acestuia, la gura minei s-a trimis o ambulanță pentru a acorda îngrijiri medicale în cazul în care situația o va impune.

“Cei de la ANRM vor explica de ce nu au emis autorizația de exploatare pentru această mină de neferoase”, a adăugat prefectul de Bihor.

Firma de stat Băiţa SA și firma privată Băiţa Bihor SA au fost titularele unei licenţe de exploatare a calcarului, iar firma African Consolidated Resources SA are un contract cu firma de stat privind întreţinerea echipamentelor şi evacuarea apelor din galeriile minei.

Cele mai citite

Ce inovații a adus Rolex în lumea ceasurilor?

De peste 100 de ani Rolex a acaparat piața ceasurilor de lux, devenind una dintre cele mai cunoscute și apreciate mărci producătoare din întreaga...

Ce inovații a adus Rolex în lumea ceasurilor?

De peste 100 de ani Rolex a acaparat piața ceasurilor de lux, devenind una dintre cele mai cunoscute și apreciate mărci producătoare din întreaga...
00:01:06

Indonezia: O nouă erupție a Muntelui Ruang și închiderea unui aeroport internațional învecinat

Muntele Ruang, un vulcan din nordul Indoneziei, a erupt de mai multe ori marți, conform Agenției de Vulcanologie a arhipelagului, provocând evacuări, închiderea unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă