12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialPromisiuni de toamna pentru pensionari

Promisiuni de toamna pentru pensionari

Cei peste 5,5 milioane de pensionari vor primi cu cateva luni mai devreme majorarea promisa pentru 1 ianuarie 2009, dar nu se stie cand – in septembrie, noiembrie sau decembrie.

Pentru a preintampina protestele pensionarilor, revoltati de cresterile preturilor la alimente si utilitati, trei membri marcanti ai PNL-ului au declarat ieri, de la primele ore ale diminetii, ca excedentul inregistrat de bugetul asigurarilor sociale pe primele cinci luni permite devansarea majorarii punctului de pensie cu 30 de procente. Prima declaratie a facut-o presedintele Casei Nationale de Pensii, Mariana Campeanu, care a dat ca sigura o devansare cu doua luni a majorarii din ianuarie 2009. Cea mai optimista promisiune a facut-o ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, care a afirmat ca "Executivul ar putea mari pensiile din luna septembrie a acestui an, daca se mentine excedentul bugetului de pensii". Acesta a afirmat ca, potrivit executiei bugetului general consolidat, dupa primele cinci luni din acest an excedentul asigurarilor sociale este de 450 milioane de lei.

Demnitarul a mentionat ca atat in 2006, cat si in 2007, pensiile au fost majorate mai devreme decat era programat – in decembrie 2006 au crescut cu 16,8%, mai devreme de data stabilita de 1 ianuarie 2007, iar majorarea punctului de pensie la 37,5% din salariul mediu brut, programata pentru 1 ianuarie 2008, a fost devansata cu doua luni, beneficiarii primind din noiembrie 2007 aceasta marire. Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a afirmat ca specialistii sai incearca sa gaseasaca solutii si pentru majorarea cuantumului pensiilor pentru cei care au avut grupele I si II de munca, o data cu devansarea majorarii generale. Acesta a afirmat ca punctul de pensie ar putea sa creasca, din noiembrie sau decembrie 2008, de la 581 lei la 740-60 lei, in functie de salariul mediu brut pe economie prognozat pentru 2009.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă