16.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialProiect unic în România: 500.000 de lei pentru sălciile energetice ale Consiliului...

Proiect unic în România: 500.000 de lei pentru sălciile energetice ale Consiliului Judeţean

Consiliul Judeţean Arad a investit în perdele de protecţie forestieră, lungi de 20 de kilometri, care au şi rolul de a produce rapid masă lemnoasă.

Primii butaşi de salcie energetică au fost plantaţi în urmă cu câteva zile în judeţul Arad, pe o lungime de 20 de kilometri, de-a lungul unor drumuri, în urma unei investiţii de 500.000 de euro a Consiliului Judeţean Arad. Aceasta este o soluţie ieftină şi eficientă pentru a proteja drumurile de viscol. Proiectul este unic în Europa, iar reprezentanţii Comsiei Europene vor veni la anul viitor la Arad pentru a vedea primele rezultate.

Salcia energetică, o soluţie ieftină şi eficientă

Salciile a fost plantate pe marginea drumului care leagă localităţile Semlac – Şeitin şi Nădlac, un drum afectat de zăpada viscolită în fiecare iarnă. De la butaşii plataţi acum, de circa 25 de centimetri, planta va ajunge la o înălţime de aproximativ şapte metri în doi ani, când va fi recoltată. „Am luat decizia să realizăm perdele de protecţie pe marginea drumurilor de câmpie pentru că am găsit o soluţie, considerăm noi şi ieftină şi eficientă pentru Consiliul Judeţean. Perdelele de protecţie de salcie energetică înseamnă, în primul rând, o protecţie a drumurilor judeţene unde zăpada viscolită ne împiedică să deszăpezim în timp util, creând dificultăţi în trafic. În anul al doilea de la plantare, salcia se poate valorifica, fapt care va duce la recuperarea investiţiei”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedinte al Consiliului Judeţean Arad. A fost plantată salcie românească, o plantă adaptată pentru România.

„Această salcie energetică a fost adusă din Suedia. Din 14 soiuri, doar 3 au fost adaptate pentru România. Primele beneficii vor apărea după a doua recoltă, adică după un an. Este primul proiect din Europa de acest gen şi cred că, după ziua de astăzi, Europa se va uita la noi. Cei de la Comisa Europeană şi-au manifestat dorinţa să vină anul viitor să vadă plantaţia de la Semlac”, a declarat Wilhelm Hollerbach, CEO la Asociatia Cultivatorilor de Salcie Energetică din România.

El a mai explicat că salcia plantată în judeţul Arad va forma o perdea de protecţie care va fi eficientă pentru prevenirea depunerilor de zăpadă pe drumul judeţean care leagă cele trei localităţi, dar va preveni şi accidentele rutiere, pentru că salcia este foarte elastică şi nu se rupe în cazul funrtunilor violente, aşa cum se întâmplă cu alte soiuri de arbori. Totodată, după un an de la plantare, salcia recoltată poate fi valorificată ca biomasă.

Investiţie recuperată după un an

Salcia energetică este o specie forestieră cu ciclu de rotaţie foarte scurt şi regenerare pe cale vegetativă. Salcia energetică este plantată o singură dată şi apoi este recoltată, din anul al doilea, timp de 25-30 de ani. Ea poate fi folosită ca sursă de celuloză, la fabricarea aspirinei şi poate asigura baza de materie primă pentru obţinerea de produse lemnoase compactate, de tip biocombustibil solid sau pentru ardere directă pentru a produce energie termică.

„Este un proiect deosebit, pentru că salcia energetică se poate valorifica anual. O tonă de biomasă umedă costă 30 de euro, iar producţia la hectar va fi între 30 şi 50 de tone. Pe marginea acestui drum se va forma o perdea de protecţie inclusiv pentru traficul rutier. Într-o lizieră de protecţie schema de plantare este altfel decât într-o plantaţie de salcie energetică. Plantăm trei rânduri, pe o distanţă mai scurtă decât în plantaţie ca să închidă exact între ele pentru vânt, protecţie pentru agricultură şi protecţie împotriva zăpezii”, a explicat Wilhelm Hollerbach. Plantarea salciei energetice va continua şi în anul 2014, în judeţul Arad pe drumurile Arad-Şiria, Arad-Frumuşeni-Lipova şi Sâmbăteni (DN 7) – Ghioroc.

Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă