27.4 C
București
marți, 4 iunie 2024
AcasăSpecialProiect cultural unic in tara

Proiect cultural unic in tara

Raiffeisen Bank a a organizat sambata, 18 noiembrie, cea de-a treia editie a “Raiffeisen Art Proiect”, o initiativa orientata catre sustinerea si promovarea unor proiecte de valoare ale culturii romanesti.
Aceasta editie a lansat in premiera un proiect cultural unic prin amplitudinea sa, care i-a avut ca protagonisti pe compozitorul si pianistul Johnny Raducanu si pe interpreta de jazz Teodora Enache: compact-discul “Inside Stories – Jazz Poems” si turneul de spectacole cu acelasi titlu. Constanta este primul oras care a gazduit spectacolul “Inside Stories – Jazz Poems”. Evenimentul a avut loc pe scena Teatrului National Constanta. Teodora Enache le-a propus spectatorilor o incursiune plina de sensibilitate in lumea poeziei, vorbind, pe muzica lui Johnny Raducanu, despre iubire, pasiune, durere sau speranta.
Alaturi de instrumentisti consacrati ai jazz-ului romanesc – Ion Baciu jr la pian, Pedro Negrescu la contrabas si Tudor Parghel la baterie -, ea a tradus in ritmuri de jazz poeme semnate de Nina Cassian si Vasile Voiculescu. “Sunt foarte bucuros ca Raiffeisen Bank a reusit sa contribuie prin “Raiffeisen Art Proiect” la realizarea acestui CD si spectacol-turneu. Este, de asemenea, o mandrie ca primul spectacol al turneului are loc la Constanta, un oras iubitor de jazz. Prin sprijinirea acestui proiect cultural ambitios, Raiffeisen Bank face din implicarea in viata comunitatii o datorie de onoare”, a declarat Sorin Suciu, director regional corporatist al Raiffeisen Bank.

Muzica lui Johnny Raducanu

“”Inside Stories – Jazz Poems” este un proiect foarte indraznet si primul de aceasta anvergura din jazz-ul romanesc. Sunt foarte fericita ca, multumita Raiffeisen Art Proiect, minunatele compozitii ale lui Johnny Raducanu vor putea fi ascultate de romanii din intreaga tara. Toti cei care au participat la acest proiect – si vorbim aici de editarea unui disc si producerea unui spectacol, ambele in premiera – s-au implicat cu pasiune si credinta. Sper sa convingem publicul ca jazz-ul romanesc are forta, sensibilitate si puterea de a ajunge la sufletele noastre”, a declarat Teodora Enache, protagonista spectacolului si liderul acestui proiect. Dupa Constanta, turneul “Inside Stories – Jazz Poems” va continua la Iasi si Cluj si se va incheia cu un spectacol de gala la Bucuresti. Compact-discul “Inside Stories – Jazz Poems” contine 11 piese, toate compozitii semnate Johnny Raducanu, interpretate de Teodora Enache. Aranjamentele muzicale si orchestratia poarta tot semnatura Johnny Raducanu. Echipa de muzicieni antrenata in acest proiect a fost formata din peste 20 de persoane, iar instrumentatia discului este o imbinare armonioasa a unor acorduri de chitara, pian, contrabas, baterie, vioara, viola, violoncel, clarinet, flaut, saxofon, trompeta si trombon.

Dialog intre public si artisti

Lansat in 2002, “Raiffeisen Art Proiect” si-a propus sa sprijine dezvoltarea proiectelor artistice din diferite zone de expresie. In 2002, seria “Raiffeisen Art Proiect” a debutat cu un spectacol inedit, de tip one-man show, sustinut in premiera in Romania de actorul Dan Puric. In 2005, evenimentul a propus publicului o adevarata sarbatoare a artelor – literatura si pictura: o lucrare enciclopedica de istorie literara, semnata Alex. Stefanescu – “Istoria literaturii contemporane, 1941-2000” – si un album-monografie dedicat pictorului Dan Hatmanu. “Raiffeisen Art Proiect” isi propune sa selectioneze in fiecare an cateva proiecte pe care sa le sprijine si sa le promoveze. Atentia va fi indreptata spre diferite forme de exprimare artistica, din dorinta de a deschide cat mai multe cai de dialog intre public si talentatii artisti romani.

Cele mai citite

Anthony Fauci dă explicații Congresului SUA pentru rolul său în gestionarea pandemiei de Covid-19

Fostul consilier al guvernului american pentru COVID-19, Anthony Fauci, a negat cu înverşunare luni că a încercat să ascundă originile pandemiei în cursul primei...

Al doilea cel mai bătrân om din Europa locuiește în Vâlcea

Județul Vâlcea este județul cu cea mai îndelungată speranță de viață din România, potrivit Institutului Național de Statistică. Aici se află și Ion Ciocan,...

Alertă hidrologică! Cod galben de inundații pe râurile din cinci județe

Specialiștii de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au emis o atenţionare cod galben de viituri pe râuri din cinci...
Ultima oră
Pe aceeași temă